Michal Mazanec (na snímku) si nyní Kučeru vybral jako univerzálního správního soudce, který má s ohledem na předchozí praxi blízko zejména k cizinecké problematice. Svědčí o tom i jeho publikační a přednášková činnost. Foto: NSS

Mazanec navrhuje k Nejvyššímu správnímu soudu Viktora Kučeru

Nejvyšší správní soud (NSS) by mohl posílit Viktor Kučera z Krajského soudu v Brně. Předběžně jej vybral předseda soudu Michal Mazanec, nyní Kučeru čeká neveřejné slyšení před potenciálními budoucími kolegy. Jde o první nové jméno navržené Mazancem ve funkci předsedy NSS, kterou vykonává od loňského října.

Kučera je absolventem brněnské právnické fakulty, po studiích pracoval v Kanceláři veřejného ochránce práv a poté jako asistent u Nejvyššího správního soudu. V roce 2012 se stal soudcem Krajského soudu v Brně a později také jeho místopředsedou. Od července loňského roku byl dočasně přidělený u Nejvyššího správního soudu.

Mazanec si nyní Kučeru vybral jako univerzálního správního soudce, který má s ohledem na předchozí praxi blízko zejména k cizinecké problematice. Svědčí o tom i jeho publikační a přednášková činnost.

Před plénem Nejvyššího správního soudu by měl Kučera 24. dubna hovořit o své motivaci, přednést vlastní pohled na fungování soudu a popsat svůj možný přínos.
K dnešnímu dni má Nejvyšší správní soud v seznamu vedeném ministerstvem 35 členů. Vojtěch Šimíček, Kateřina Šimáčková a Milada Tomková však vykonávají desetiletý mandát ústavních soudců a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU. Na konci dubna navíc podle ministerského seznamu odejde soudkyně Jana Brothánková.

(čtk)