Lukáš Nečesaný se domáhá odškodného ve výši 18,8 milionů korun. Foto: Reflex

NSZ: Otázka možného dovolání v kauze Nečesaný je zatím předčasná

V případu Lukáše Nečesaného je otázka možného dovolání podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zatím předčasná. Pražský vrchní soud v březnu pravomocně zprostil Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice, který se stal v únoru 2013 v Hořicích na Jičínsku. Nejvyšší státní zástupce může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„V takzvané kauze pana Nečesaného je příliš brzy na to říkat, jestli bude podáno dovolání, či nebude. V první řadě si počkáme na písemné vyhotovení rozhodnutí, potom zřejmě na názor dozorového státního zástupce, pak se bude hodnotit veškerý dostupný spisový materiál a pak bude rozhodnuto. V okamžiku, kdy se nějakým způsobem rozhodnu, jestli vůbec nějaký podnět přijde, tak bych to zmedializoval,“ řekl Zeman.

Případ se stal před šesti lety, královéhradecký krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž vrchní soud původně nesouhlasil. Vrchní soud v případu naposledy rozhodoval letos 27. března. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička tehdy uvedl, že rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné. Nečesaný vinu od začátku odmítal.

Dovolání je mimořádný opravný prostředek, obecně jej může podat obviněný prostřednictvím svého obhájce nebo nejvyšší státní zástupce. Ten tak může učinit z vlastní iniciativy nebo na návrh krajského nebo vrchního státního zástupce. Dovolání se podává do dvou měsíců od doručení rozsudku.

Obžaloba tvrdila, že někdejší dvacetiletý student gymnázia Nečesaný v únoru 2013 v Hořicích na Jičínsku několikrát udeřil tamní kadeřnici do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej však označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Policie nyní musí útok dále vyšetřovat, vzhledem k rozsudku je totiž pachatel neznámý a případ je stále otevřený.

(čtk)