EK žaluje Rakousko Foto: archiv

Právní výbor schválil změny zákona o státním zastupitelství kvůli žalobci EU

Sněmovna nejspíš schválí změnu zákona o státním zastupitelství, která souvisí se vznikem Úřadu evropského veřejného žalobce. Přijetí novely dnes doporučil sněmovní ústavně právní výbor. Novela upravuje zejména postavení státních zástupců, kteří budou jmenováni do funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, a umožní jim činnosti v trestním řízení.

Evropský úřad se zaměří na vyšetřování činů poškozujících nebo ohrožujících finanční zájmy unie, tedy zejména podvody s evropskými dotacemi. Vznikne podle podkladů k předloze na přelomu let 2020 a 2021. Bude v něm působit evropský nejvyšší žalobce a jednotliví evropští žalobci z 22 dosud zúčastněných členských států. V jednotlivých zemích povedou trestní řízení evropští pověření žalobci.

Novela má dát evropským žalobcům stejná oprávnění a povinnosti, jaké mají státní zástupci. Státní zastupitelství bude muset neprodleně informovat evropský úřad o podezření, že byl spáchán trestný čin, jehož vyšetřování spadá do pravomoci tohoto úřadu. Případné spory o příslušnost k vyšetřování mezi státním zastupitelstvím a Úřadem evropského veřejného žalobce bude podle novely rozhodovat Nejvyšší státní zastupitelství. Předloha předpokládá, že evropští pověření žalobci budou moci souběžně působit i jako běžní státní zástupci.

Výbor podle Marka Výborného (KDU-ČSL) doporučil do novely vložit dvě drobné úpravy, které se týkají „sdílení majetku při vypořádání vztahů se zahraničím“. Vládní novelu tím ale tato úprava nijak nemění, řekl Výborný.

Česká vláda už dříve schválila pravidla výběru kandidátů na funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, vzejdou ze státních zástupců. Evropského žalobce bude mít v centrále každá zúčastněná členská země jednoho. Počet evropských pověřených žalobců není dosud znám, určí jej až evropský nejvyšší žalobce. V Česku by jich mohlo působit podle podkladů k novele deset.

(čtk)