Několik soudců už dříve požádalo o přerušení výkonu funkce nebo je mimo službu postavil disciplinární senát

Slovensko chystá plošné zastavení starých exekucí vůči dlužníkům

Slovensko chystá plošné zastavení značné části starších exekucí vůči dlužníkům. Návrh příslušného zákona dnes schválila vláda jako opatření na pomoc lidem v dluhové pasti. Pochybnosti o souladu předlohy s ústavou dříve vyslovili například generální prokuratura a zástupci podnikatelů. Po zastavení zmíněných exekucí budou moci soukromí i státní věřitelé podat nové návrhy na exekuce, které se ale již budou řídit stávajícími pravidly, jež jsou vůči dlužníkům mírnější než dřívější právní úprava.

Až na výjimky by se na základě zákona měly od příštího roku postupně zastavit exekuce vůči dlužníkům, které byly zahájeny do konce března roku 2017 a které trvají déle než pět let. Podle slovenského ministerstva spravedlnosti slovenské soudy evidují přibližně 2,6 milionu zmíněných starých exekucí. Ty v současnosti nelze zastavit bez souhlasu věřitelů, kteří tak nečiní kvůli tomu, že by museli zaplatit náklady exekučního řízení.

„Průměrný soud na Slovensku má 80.000 exekučních spisů. Exekuce se beztak neprovádějí, protože dlužníci jsou nemajetní. Stát provádí jen správu pro tyto pohledávky, příliš nám to zatěžuje systém. Veřejná správa i soukromá sféra se ozdraví od nebonitních exekucí,“ řekl novinářům k zákonu slovenský ministr spravedlnosti Gábor Gál.

Výjimka z plošného zastavení starých exekucí se podle předlohy bude vztahovat na vymáhání některých pohledávek, například výživného, dále plateb v souvislosti s evropskými fondy či na exekuce, u nichž se během půldruhého roku podaří od dlužníka vymoci minimálně 15 eur (385 korun). Nebudou zastaveny ani případné exekuce vůči státu.

Zástupci podnikatelů i generální prokuratura vyjádřili pochybnosti ohledně souladu navrhovaného zákona s ústavou. Podle podnikatelů zákon zavede nedovolenou retroaktivitu a poškodí věřitele. Ti budou muset za každou zastavenou exekuci zaplatit exekutorovi 35 eur (900 korun). Jen státní instituce zaplatí exekutorům na zmíněném paušálním poplatku za zastavení exekucí v příštích čtyř letech podle odhadu dohromady více než 43 milionů eur (1,1 miliardy korun).

Slovensko v minulosti zavedlo několika opatření na pomoc dlužníkům. Patrně nejvýraznějším bylo výrazné zjednodušení osobních bankrotů, které umožňují silně zadluženým obyvatelům země zbavit se až na výjimky všech dluhů. V případě vyhlášení osobního bankrotu již v současnosti nelze vůči dlužníkovi vést exekuci.

(čtk)