Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Foto: archiv

NSZ neshledalo vady v postupu žalobce při zásahu u Rafaje

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) neshledalo pochybení v postupu dozorového státního zastupitelství při policejním zásahu v kanceláři a domě předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Uvedl to dnes mluvčí NSZ Petr Malý. Rafaj si na postup vyšetřovatelů stěžoval. Příkazy soudu podle něj neobsahovaly téměř žádné odůvodnění a policie zabavila více listin, než soud povolil.

Policie zasahovala kvůli podezření z korupce v mýtném tendru na počátku března na několika místech, mimo jiné v antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch, v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka i v Rafajově domě. Zatím nikoho ve věci neobvinila.

„Nejvyšší státní zastupitelství podání vyhodnotilo zčásti jako podněty k výkonu dohledu, přičemž z hlediska vytýkaných vad NSZ neshledalo v postupu dozorového Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pochybení. Další část podání byla vyhodnocena jako žádost o přezkoumání postupu policejního orgánu a tuto část NSZ postoupilo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které je k tomuto přezkoumání příslušné,“ uvedl Malý.

„Stížnostmi na postup policejního orgánu v této věci se průběžně zabývám, ale podrobnější informace s ohledem na stadium trestního řízení nemohu sdělovat,“ řekl dozorující státní zástupce Radek Mezlík serveru Seznam.cz, který dnes na rozhodnutí státního zastupitelství upozornil.

Podle protokolu o provedení prohlídky policisté Rafajovi na několik hodin zabavili mobilní telefon, vzali mu stovky stran dokumentů, desítky flash disků a také 200.000 Kč v hotovosti. Deník Právo uvedl, že policisté u Rafaje zajistili i zhruba dva miliony korun, které měl šéf ÚOHS po menších částkách zastrčené v obálkách ve skříni nebo v šatníku.

Rafaj odmítl, že by dělal rozhodnutí ve prospěch některé z firem, která se tendru na mýtný systém účastnila.

V soutěži na nového provozovatele mýta loni zvítězilo konsorcium společností CzechToll, které patří do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, a společnosti SkyToll. Uspělo s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun.

(čtk)