Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Městský soud v Praze nařídil jednání v případu soudce Elischera

Korupční kauzu soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera bude řešit pražský městský soud, a to od 24. července. Uvedla to dnes mluvčí městského soudu Markéta Puci. Instituce usilovala o to, aby věc dostal kvůli nestrannosti na starosti soud, který na rozdíl od ní nespadá do obvodu „Elischerova“ vrchního soudu. Nejvyšší soud jí však podle Puci nevyhověl, pouze stanovil, že případné odvolání poputuje k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Elischer čelí obžalobě z toho, že ovlivňoval rozhodování svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců, kteří mu za to platili. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku.

Elischerův domovský soud je Městskému soudu v Praze věcně i místně nadřazený. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních podaných proti verdiktům městského soudu. V kauze navíc figurují jako svědci i někteří Elischerovi kolegové z řad soudců. Proto se předsedkyně příslušného soudního senátu městského soudu Veronika Cukerová počátkem dubna obrátila na Nejvyšší soud s návrhem, aby tuto trestní věc přidělil jinam. Česká justice už dříve o rozhodnutí informovala.

Elischer strávil po svém loňském zadržení zhruba měsíc ve vazbě. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Vinu odmítá, policii už dříve označil za neobjektivní a podjatou.

(čtk, epa)