Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Foto: Senát

Nejstarší slovenská univerzita ocenila Rychetského

Předseda českého ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský dostal dnes na Slovensku od Univerzity Komenského (UK) její nejvyšší ocenění. Slavnostní ceremoniál se konal v rámci akademického shromáždění této nejstarší slovenské univerzity, kterého se zúčastnili i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini.

Univerzita Rychetského ocenila Velkou zlatou medailí UK. Vyznamenala ho za celoživotní šíření myšlenek demokracie, humanismu a prosazování spravedlnosti.

„Nedovedu si představit větší pocty než té, které se mi dostává od vaší univerzity, jejíž počátky jsou spjaty s osvobozením našich národů z rakousko-uherské monarchie,“ řekl Rychetský poté, co ocenění převzal.

V projevu také uvedl, že politická reprezentace musí sloužit obecnému blahu, a ocenil zvolení právničky Zuzany Čaputové hlavou slovenského státu. Rychetský také řekl, že Slovensko, které do roku 1992 fungovalo ve společném státě s Českem, pro něj vůbec není cizinou.

Akademickým shromážděním vyvrcholily oslavy 100. výročí založení Univerzity Komenského. Zákon, na jehož základě univerzita se sídlem v Bratislavě vznikla, schválil československý parlament 27. června 1919.

(čtk)