Soudce před kárným senátem Foto: ČJ

Soudce Bajer odvedl plačící dceru ze třídy, podle nadřízené se choval nevhodně

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně dnes začal projednávat žalobu na děčínského soudce Radomila Bajera. Předsedkyně Okresního soudu v Děčíně Zdeňka Hošková navrhuje odvolání z funkce soudce. Bajerovi vytýká nepřípustnou manipulaci s vyhotovenými rozhodnutími, průtahy i nevhodné chování soudce na veřejnosti. Jednání soud po poledni odročil podle plánu na 23. července kvůli doplnění dokazování.

Bajer je u soudu přítomen, Hošková se jednání neúčastní. Kárnou žalobu pronesl místopředseda děčínského soudu Jiří Gloc. Podle něj Bajer v několika případech po vyhlášení rozsudku použil ve vyhotovení rozhodnutí odůvodnění z jiného rozsudku. Podle Gloce se tím dopustil podvodu, aby zastřel, že nejsou vypracovaná odůvodnění. V případech také způsobil průtahy. Bajer pochybení připustil a uvedl, že nestíhal všechno udělat. Soudu řekl, že někdy soudil od rána až do odpoledních hodin a vyhotovení dělal po nocích.

Nevhodnost chování na veřejnosti spočívala v tom, že Bajer přišel do základní školy, odkud podle pedagogů při vyučování násilně odvedl plačící dceru ze třídy, řekl Gloc. „Učinil tak i přesto, že se učitelka snažila domluvit na vhodnějším a přijatelnějším způsobu chování. On řekl, že má dceru ve střídavé péči a může si ji odvést. Ve třídě pak nemohli pokračovat ve výuce, protože žáci byli rozrušení,“ řekl Gloc.

Bajer popřel, že by se skutek stal, jak byl popsaný. „Přišel jsem o přestávce, ne ve vyučování. Nebylo tam žádné násilí,“ uvedl Bajer. Dodal, že učitelka je kamarádkou matky dítěte a celá situace má být mstou vůči jeho osobě a snahou zbavit ho možnosti přístupu k dětem.

Podle Gloce Bajer množstvím pochybení a jejich závažností ohrozil důvěru v nezávislé, odborné a spravedlivé rozhodování soudu, a proto je návrhem odvolání z funkce soudce.

Česká justice už dříve informovala o tom, že Bajer měl také nezákonně vstupovat do systému ISAS.

(čtk, epa)