Jednání kárného senátu Foto: ČJ

Soudci v Chomutově jsou všichni ve strachu z kontrol, stěžoval si Lhoťan u NSS

Soudci Okresního soudu v Chomutově Liboru Lhoťanovi hrozí odvolání z funkce. Důvodem jsou průtahy, předsedkyně okresního soudu Kateřina Vltavská navrhla nejpřísnější postih. Žalobu dnes začal projednávat kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Předsedkyně kárného senátu Miluše Došková jednání odročila na 3. září, kdy se bude soud zabývat listinnými důkazy. Vyžádá si také vyjádření soudcovské rady chomutovského soudu.

Lhoťan část průtahů přiznal, zdůvodnil je hlavně vysokým zatížením. Kárnému senátu řekl, že musel řešit velké množství kauz v různých agendách, včetně exekucí, které dělat nechtěl. Šlo podle něj o práci pro tři lidi, ne pro jednoho soudce.

„Rozdělení bylo nespravedlivé, nerovné,“ uvedl Lhoťan. „Soudci v Chomutově jsou všichni ve strachu z kontrol. Není to zdravá atmosféra,“ doplnil Lhoťan. O kárném návrhu již Česká justice informovala.

Žaloba se týká 39 spisů, z nichž 16 už Lhoťan v mezičase stihl vyřídit. Přesto dnes Vltavská trvala na podaném návrhu, včetně odvolání z funkce.

Podle předsedkyně soudu je Lhoťan slušný člověk, se kterým měla dobré zkušenosti, avšak kontroly ukázaly průtahy a problémy s organizací práce.

Jako svědek vypovídal také místopředseda soudu Petr Šustr. Podle něj se Lhoťan dlouhodobě vyhýbá složitým věcem, někdy působí při vyřizování kauz bezradně. S exekuční agendou pomáhal Lhoťanovi vyšší soudní úředník Vít Štejnar. „Víc než dva roky to vypadalo tak, že co se nemuselo řešit v jednací síni, to jsem dělal od začátku do konce,“ řekl Štejnar při svědeckém výslechu.

Odvolání z funkce je nejpřísnějším možným postihem v kárném řízení se soudci. Častější jsou srážky platu v různé výši a délce trvání. Kárný senát také může uložit důtku, anebo soudce zprostit žaloby.

(čtk, epa)