"Absolutně nedůvěryhodná osoba, sedmilhář," říká o obviněném Horáčkovi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: Tomáš Cikrt

Zdravotnický deník: Horáčka jsem odstřihl od penězovodů ve státních nemocnicích, proto se mi mstí, říká ministr Vojtěch

Podnikatel Tomáš Horáček je obviněný z korupce a ovlivňování veřejných zakázek ve zdravotnictví. V posledních dnech se v médiích propírá informace o jeho spolupráci s Adamem Vojtěchem, která se ovšem týká doby, kdy Vojtěch ještě nebyl ministrem zdravotnictví, ale tajemníkem Andreje Babiše na ministerstvu financí.  Informace je to dávno známá, sám ministr hovořil při nástupu do své funkce o tom, že Horáčka zná. Jak vlastně Adam Vojtěch, vystudovaný právník, vnímá situaci, kdy unikají úryvky ze spisů neveřejného trestního řízení a kdokoliv je tam obviněným Horáčkem zmíněn, stává se terčem mediálního tlaku, bez ohledu na to, zda je zmínka vůbec relevantní? Zdravotnický deník se ptal ministra zdravotnictví.

V posledních dnech se objevují v médiích články, které jsou postavené na bombastických obviněních podnikatele Horáčka proti bývalým i současným vysoce postaveným představitelům českého zdravotnictví. Některá obvinění takzvaně „unikají ze spisů“ neveřejného trestního řízení, jiné poskytuje médiím aktivně sám Horáček. Stává se z něj mediální celebrita. Jak hodnotíte – jako vzděláním právník – tuto situaci, kdy se z trestního řízení dělá mediální show?
Hodnotím ji s obavami. Medializace uniklých informací z trestního řízení nikdy není dobrá. Veřejnosti jsou prezentovány neúplné a zkreslené informace. Nehledě na to, že může dojít k poškození celé řady lidí, kteří sice figurují ve spisu, nicméně ještě to neznamená, že něco provedli. Stačí, že se o nich obviněný zmínil. Novináři si tak hrají s osudy lidí a jejich pověstí.  V tomto konkrétním případě jsem velmi zklamán z toho, s jakou důvěrou novináři přistupují k tomu, co pan Horáček říká. Pan Horáček je přitom absolutně nedůvěryhodná osoba, sedmilhář, který je nyní motivován tím, aby dostal nižší trest. A za tuto cenu je ochoten říct o komkoliv cokoliv. Když jsem s ním tento týden slyšel rozhovor v rozhlase, jako s nějakou celebritou, musím říct, že mi z toho nebylo dobře. Vždyť tento člověk podle dostupných informací vyvedl z českých nemocnic sta miliony.

Část Horáčkových obvinění míří i na Vaši osobu. Nejsou sice v trestně právní rovině, ale zpochybňují Vaše chování v etické rovině. Jak vnímáte nyní Vaši dřívější komunikaci s podnikatelem Horáčkem, označil byste ji třeba za problematickou?
Ona se tak může dnešní optikou zdát, protože všichni již víme, co je pan Horáček zač. Ale já jsem to tehdy někdy v roce 2015 nevěděl, stejně jako celá řada jiných lidí, včetně novinářů. Možná jsem byl tehdy až příliš důvěřivý, ale byl to člověk z prostředí zdravotnictví, který se účastnil veřejných zakázek a zaštiťoval se svou firmou zaměstnávající zdravotně postižené. Nečelil žádnému obvinění. Prezentoval se jako někdo, kdo chce napravit nešvary v hospodaření nemocnic, jako whistleblower. Bohužel nikdy nemůžete zaručit, že člověk, se kterým se potkáte, nebude mít do budoucna nějaké problémy. Následně jsem ale pochopil, že jde o absolutně nedůvěryhodnou osobu s vazbami na mafii českého zdravotnictví, proto jsem s ním okamžitě ukončil veškerý kontakt. To bylo ještě dlouho předtím, než jsem se stal poslancem a následně ministrem. Zároveň musím zásadně odmítnout, že bych kdy udělal něco protiprávního či neetického. Vždy mi šlo jen o to, aby bylo náležitě nakládáno s veřejnými prostředky a pokud existovalo podezření, že tomu tak není, tak jsem to řešil bez ohledu na to, koho se to týkalo. Možná to bude znít zvláštně, ale je třeba říci, že v té době se na mě skutečně řada lidí z prostředí zdravotnictví obracela jako na určitou naději, že se věci konečně začnou řešit a nikoliv zametat pod koberec.

Proč si myslíte, že se několik let staré maily mezi Vámi a panem Horáčkem objevily v médiích právě nyní? Kdo je podle Vás médiím poskytl?
Možná, že to byl pan Horáček, nejsem si jistý. Ale vím, že jsou lidé, kterým svou prací kazím byznys s veřejnými prostředky, který jim dlouhá léta vycházel. Kontrolujeme přísně hospodaření nemocnic, tlačím na to, aby nemocnice hospodařily transparentně. Dali jsme pravidla zpětným bonusům, veřejným zakázkám i jednotkovým cenám. Jinými slovy uzavíráme kohoutky a oni to hodně nelibě nesou. Jsou lidé, kterým bezesporu hodně ležím v žaludku.
Mohu se jen domnívat, proč se to medializuje právě teď. Protože o tom, že jsem se s panem Horáčkem znal, se ví dlouho a v médiích jsem se k tomu vyjadřoval již když jsem nastupoval do funkce. Nemám co skrývat, neudělal jsem nic špatného.

Myslíte si, že se Vám pan Horáček mstí? Za co?
Jsem o tom přesvědčen. On je jedním z nich, koho jsem odstřihl od penězovodů ve státních nemocnicích. Po nástupu do funkce ministra jsem v nemocnicích spustil kontroly. Ty odhalily nestandardní smluvní vztahy a machinace s veřejnými zakázkami. Ústřední osobou, která se snažila o ovlivňování veřejných zakázek, byl právě Tomáš Horáček. Jeho hlavní baštou byla Nemocnice Na Bulovce, kde jsem odvolal jeho spojku a tehdejší ředitelku Andreu Vrbovskou. Ačkoliv jsem o tom v té době, z důvodu neveřejného charakteru těchto informací, nemohl otevřeně hovořit, měl jsem vážné podezření na vliv lobbistických skupin. To se potvrdilo krátce poté, když do nemocnice vtrhla policie a paní Vrbovská spolu s dalšími osobami byli obviněni za úplatky a manipulaci s průběhem zadávacích řízení, aby nemocniční zakázky získaly předem domluvené firmy napojené na pana Horáčka. Na základě tohoto případu jsem spustil analýzu smluvních vztahů ve všech státních nemocnicích a dal jsem pokyn veškeré problematické smlouvy, uzavřené bez výběrového řízení, přesoutěžit. Tím jsem definitivně zpřetrhal jeho vazby a odstřihl ho od veřejných peněz tekoucích do jeho firem. Nyní se mě za to snaží poškodit. Je s podivem, že to novináři, kteří s ním tuto hru hrají, nevidí.

Mezi advokáty koluje úvaha, že se pan Horáček snaží zatáhnout do svých problémů co nejširší okruh vysoce postavených osob, aby si zajistil status spolupracujícího obviněného. Myslíte, že mediální útoky mohou být součástí strategie jeho obhajoby?
Určitě ano. Pan Horáček je učebnicovým příkladem klientelismu a korupce ve zdravotnictví. Je jasné, že se nyní snaží využít mediální pozornosti a ublížit všem, kteří mu zkazili jeho výnosný byznys. Já však tuhle mediální show vnímám jako důkaz toho, že naše kroky fungují a daří se nám měnit české zdravotnictví na transparentnější.

Tomáš Cikrt, Zdravotnický deník