Ministryně jednala se zástupci žalobců Foto: USZ

Státní zastupitelství by nemělo spadat pod moc výkonnou, shodla se Benešová s Unií státních zástupců

Chystaná změna zákona o státním zastupitelství byla hlavním tématem dnešní schůzky vedení Unie státních zástupců s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Prezident Unie Jan Lata zdůraznil, že má-li dojít k posílení nezávislosti veřejné žaloby, je třeba, aby se její postavení v zákoně co nejvíce přiblížilo soudům. Ministryně s takovou myšlenkou souhlasí, ale prosazovat ji prý nyní nebude.

Podobnou myšlenku nedávno v Senátu vyslovil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj by se měla přijmout změna Ústavy, aby státní zastupitelství již nespadalo pod moc výkonnou. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová vyjádřila s takovým návrhem souhlas, sama však takový krok coby členka kabinetu Andreje Babiše prosazovat nebude, protože v současné politické situaci podle ní není reálné získat pro takovou zásadní změnu dostatek hlasů v parlamentu. „Takovému kroku bych byla nápomocna, myslím  si, že by podobně jako NKÚ měli mít samostatný rozpočet. Je to útvar svého druhu já bych tomu fandila, protože patří mezi justiční orgány a vůbec se nebudu zlobit, když mi to vypadne ze hry. Ale změnu v současné situaci iniciovat nebudu,“ řekla po jednání.

V tomto duchu zástupci Unie kritizují i složení výběrových komisí na vedoucí státní zástupce. V nich mají zasednout dva státní zástupci, jeden soudce a dva zástupci ministerstva. Žalobci to vnímají tak, že většinu členů komise budou tvořit zástupci ministerstva. „Pokud má soudní moc většinu ve výběrových komisích na předsedy soudů, není žádný důvod, proč by stejná pozice neměla být garantována státnímu zastupitelství při výběru svých vedoucích. Konečné slovo by v každém případě zůstalo ministrovi, který může navrženého kandidáta nejmenovat. Unie státních zástupců odmítá současný ministerský návrh, aby pátým členem výběrové komise byl soudce, neboť soudní moci z povahy věci nepřísluší podílet se na výběru manažerských pozic ve státním zastupitelství,“ uvedl prezident Unie Jan Lata.

Stejný názor nedávno pro spolek Rekonstrukce státu vyslovila šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová. „Podle vládního návrhu má být z pětičlenné komise jeden člen soudce, kterého vybere Ministerstvo spravedlnosti. S tím nesouhlasíme – jedná se o rozhodování o tom, kdo bude v soustavě státního zastupitelství vykonávat státní správu. O tom nemá (spolu)rozhodovat soudce. Soudce nemá být spoluzodpovědný za to, jak bude probíhat státní správa státního zastupitelství. Nesouhlasili bychom s tím ani v případě, že by soudce navrhl například předseda Nejvyššího soudu,“ uvedla. Benešová už dříve uvedla, že soudce ve výběrové komisi by byl nezávislý, a že tedy tvrzení o převaze ministerstva není pravdivé.

Unie státních zástupců už dříve avizovala, že se jí také nelíbí délka přechodných období pro výběrová řízení vedoucích státních zástupců, kterou stanoví současný návrh novely zákona z dílny ministerstva. „Nelze odhlédnout ani od toho, že zatímco předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu pobývají ve funkcích deset let, pro nejvyššího státního zástupce se počítá pouze s obdobím sedmiletým,“ uvedl nyní zástupce spolku Ondřej Šťastný po jednání s Benešovou. Pavel Zeman, Lenka Bradáčová, Ivo Ištvan i další vedoucí státní zástupci by podle Unie měli mít možnost se po účinnosti novely zákona o státním zastupitelství znovu hlásit na svá místa ve výběrových řízeních.

Reprezentanti Unie státních zástupců s ministryní spravedlnosti dále hovořili o nutnosti zvyšování současných velice nízkých platů kancelářských pracovníků státního zastupitelství.

Za Unii se schůzky účastnili prezident Jan Lata, viceprezidenti Petr Hořín a Dita Havlínová a tiskový mluvčí Ondřej Šťastný. Druhou stranu vedle paní ministryně zastupovali náměstci Jeroným Tejc, Michal Franěk, Zbyněk Spousta a další vedoucí pracovníci.

Novela mění proces jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a stanoví délku jejich funkčního období na sedm let. Vlastní podobu novely připravili i opoziční poslanci Pirátů, ODS a lidovců.

(epa)