Dánská Kodaň Foto: pixabay

Unijní soud rozhodl proti Dánsku v přístupu ke sjednocování rodin migrantů

Soudní dvůr Evropské unie ve středu rozhodl proti Dánsku v kauze, v níž místní úřady odmítly přistěhování turecké ženy k manželovi a dětem, kteří už žili v Dánsku. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž by případ mohl vytvořit precedent pro podobné kauzy a znamená výzvu pro novou dánskou sociálnědemokratickou vládu, která slibovala omezit příliv migrantů.

Dánské zákony dosud umožňovaly odmítnout opětovné sjednocování rodin imigrantů, pokud úřady dospějí k názoru, že jejich vazba na jinou zemi je silnější než pouto vůči Dánsku.

Podle unijního soudu ale dánské zákony porušují dohodu mezi EU a Tureckem, která stanoví, že členské státy nemohou tureckým občanům omezovat přístup k zaměstnání a rodině, která pobývá v unijní zemi. „Takové omezování je nepodložené,“ konstatoval unijní soud.

Soud rozhodoval v případu tureckého páru sezdaného v Turecku, kde vychoval čtyři děti. Po rozvodu v roce 1998 manžel odešel i s dětmi do Dánska. Rodiče se znovu vzali v roce 2009 a zažádali o možnost přistěhování manželky do Dánska, což ale tamní imigrační úřad odmítl.

Manželský pár se obrátil na dánský vrchní soud, který požádal Soudní dvůr EU o výklad unijního práva v daném případě.

Právník turecké rodiny Thomas Ryhl Reuters řekl, že mezi lety 2003 a 2018 dánské úřady odmítly umožnit znovusjednocení přibližně 8000 tureckých párů.

(čtk)