Prezident Miloš Zeman Foto: archiv

Policie evidovala 16 náboženských bojovníků s vazbou na ČR, prezident se dotkl muslimského světa

Policie ČR evidovala v loňském roce 16 náboženských zahraničních bojovníků s vazbou na Českou republiku. Tři z nich jsou mrtví a čtyři na útěku. Uvádí se to ve Zprávě o projevech extremismu a předsudečné nenávisti v ČR za rok 2018 v kapitole o nábožensky motivovaném extremismu. Ve zprávě není uvedeno jejich náboženství, zmíněn je však i prezident Miloš Zeman, který se dotkl citlivého muslimského světa.

Podle ministerstva vnitra a jeho poslední Zprávy o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2018 končí válka s Islámským státem a lze očekávat přesun teroristů a jejich příbuzných do Evropy: „S ohledem na končící válečný konflikt s Islámským státem lze předpokládat přesun bojovníků Islámského státu či jejich příbuzných na evropský kontinent. Ti mohou představovat bezpečnostní riziko z pohledu možné radikalizace nebo přípravy teroristického útoku,“ uvádí se ve Zprávě.

Pět obviněných, tři mrtví, čtyři zmizelí

V této souvislosti ministerstvo  navrhlo novelu trestního zákona s novými skutkovými podstatami, kterých se může dopustit právě zahraniční bojovník. Analýzu statutu účastníků zahraničních teroristických skupin, která původně se změnou trestního zákona nepočítala, vláda schválila letos v lednu.
Takových osob podle Zprávy nakonec loni česká policie evidovala šestnáct: „Policie ČR eviduje celkem 16 osob s vazbou na Českou republiku, které podezřívá z toho, že se jedná o tzv. zahraniční bojovníky. Čtyři jsou občany České republiky, ostatní měly nějakou formu pobytu, či zde např. měly blízké příbuzné. Pět z nich bylo obviněno (jedna osoba je ve vazbě, čtyři osoby jsou na útěku). Jedna osoba se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody. U třech osob se předpokládá, že zahynuly,“ uvádí se doslova ve Zprávě.

„V několika případech bezpečnostní složky detekovaly pohyb osob s vazbou na mezinárodní terorismus přes Českou republiku. Relevantní poznatky jsou pravidelně sdíleny se zahraničními partnery,“ stojí rovněž ve Zprávě.

Jakého náboženství nebo proti kterému náboženství evidovaní teroristé s vazbou na ČR bojují, Zpráva neuvádí. Pouze návaznost na odstavec o Islámském státu může vést ke spekulaci, že jde o muslimy.

Naopak islám je otevřeně uveden v odstavci Zprávy, která zmiňuje projev prezidenta Zemana v izraelském parlamentu: „Česká republika znovu otevřela v květnu v Jeruzalémě honorární konzulát, v listopadu pak ve stejném městě Český dům. Prezident Miloš Zeman uvedl v projevu v izraelském Knessetu, že si přeje přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tyto akty, spojené s Jeruzalémem, mají velký symbolický význam a jsou vnímány v muslimském světě velmi citlivě,“ uvádí ministerstvo vnitra doslova.

V náboženském extremismu figuruje jen jedno náboženství

Jak dále vyplývá ze Zprávy o náboženském extremismu, všichni v roce 2018 odhalení respektive obvinění náboženští extremisté byli muslimského vyznání: „Policisté obvinili bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha z trestného činu financování a podpory a propagace terorismu. V listopadu byla tato osoba eskortována z Jordánska do České republiky. Kromě Sámera Shehadeha byl obviněn i Sámerův bratr a jeho žena, česká konvertitka k islámu. Manželský pár čelí i obvinění z členství v teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Na tuto dvojici byl vydán mezinárodní zatykač,“ stojí ve Zprávě.

„V jiném případu byla obviněna další osoba z financování terorismu. Zde se mělo jednat o údajnou podporu Islámského státu,“ vyjmenovává Zpráva.

Také další trestní řízení se podle Zprávy týká muslima: „Probíhalo trestní řízení se slovenským konvertitou k islámu Dominikem Kobulnickým, kterého státní zástupce viní z přípravy teroristického útoku a z trestného činu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka,“ stojí v kapitole o náboženském extremismu, kde však figuruje pouze jedno náboženství.

Hizballáh  z ČR provozoval kyberšpionář

Podle Zprávy bezpečnostní složky považují stále za „největší výzvu možné osamělé vlky, u kterých neexistují žádné vazby na teroristické organizace, byť se po spáchání útoku k některé z nich přihlásí“.

Bezpečnostní informační služba v říjnu informovala, že společně se zahraničními partnery odhalila, analyzovala a nakonec iniciovala vypnutí sítě hackerských serverů na území České republiky. Za provozováním serverů, jehož cílem měla být kybernetická špionáž, podle služby téměř jistě stojí militantní hnutí Hizballáh. Útoky, cílící na mobilní zařízení, zneužívaly falešných profilů atraktivních dívek na Facebooku, stojí rovněž v kapitole o náboženském extremismu Zprávy za rok 2018.

Irena Válová