Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Foto: archiv

Luboš Dörfl uspěl při výběrovém řízení na šéfa pražského vrchního soudu

Ve výběrovém řízení na nového předsedu Vrchního soudu v Praze uspěl šéf Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Potvrdil to České justici. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová je na dovolené v zahraničí, ale s jeho jménem problém nemá. „Pokud je vítězem dr. Dörfl, pak nic nebrání navrhnout jej ke jmenování,“ vzkázala. Druhým v pořadí byl místopředseda pražského vrchního soudu Jan Sváček. Nikdo jiný se výběrového řízení nezúčastnil.

Uchazeči o funkci museli nejprve ministerstvu předložit přihlášku, životopis a své cíle a záměry ve funkci předsedy. Dnes s nimi hovořila pětičlenná výběrová komise jmenovaná ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Podle informací České justice zasedla ve složení ve složení náměstkyně Kláry Cetlové, náměstka Michala Fraňka, předsedy Krajského soudu v Ostravě Petra Nováka, místopředsedkyně Vrchního soudu v Olomouci a předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala. „V dnešním výběrovém řízení na předsedu vrchního soudu Praha získal Luboš Dörfl větší počet bodů. Paní ministryně respektuje rozhodnutí komise a navrhne ho panu prezidentovi,“ potvrdil informace České justice mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Civilní soudce Luboš Dörfl je od roku 2014 předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS), kam přišel z VS v Praze. Předtím působil na KS v Praze, kde působil jako místopředseda insolvenčního úseku. V čele justičního „nemocného muže na Bosporu“, KS v Ústí nad Labem, se mu podařilo práci zdejších soudců výrazně zrychlit. Jeho tým místopředsedů vyvinul – zdá se – účinný systém kontroly, který vede k odstraňování nedodělků a snížení počtu průtahů.

U ministrů spravedlnosti, zejména Roberta Pelikána, si obhájil princip dynamického modelu doplňování soudců, čímž se mu podařilo na severočeských soudech zvýšit jejich počet. Na stranu druhou však problém u některých soudů, například u OS v Děčíně či OS v Chomutově, stále přetrvává. U kárných řízení pak někteří soudci mluví o přílišných tlacích na efektivitu, která je často na hranici možností. Je však třeba uvést, že tak činí v rámci obhajoby a většinou tito soudci odcházejí s kárným trestem.

Druhý kandidát Jan Sváček působí jako soudce vrchního soudu od roku 2013. Místopředsedou se stal loni v prosinci. O čtyři roky dříve kandidaturu na funkci šéfa trestního úseku vzdal po kritice některých senátorů a občanských iniciativ.

Předsedy vrchních a krajských soudů jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Stávajícímu šéfovi soudu Jaroslavu Burešovi totiž k 1. lednu příštího roku končí sedmileté funkční období.

Eva Paseková