Soudce Jiří Malenovský Reprofoto: ČT

Malenovský skončí u Soudního dvora EU, hledá se nástupce

Jiří Malenovský skončí v říjnu 2020 jako soudce Soudního dvora Evropské unie, kde působí od května 2004. Ministerstvo spravedlnosti dnes v tiskové zprávě informovalo, že vyhlásilo výběrové řízení, ve kterém bude kvůli Malenovského rezignaci hledat jeho nástupce či nástupkyni. Uchazeči se mohou přihlásit do 11. října.

Bývalý soudce českého Ústavního soudu Malenovský se soudcem Soudního dvora EU stal 11. května 2004. Naposledy byl ve funkci potvrzen předloni, kdy vyhrál výběrové řízení a jeho setrvání u soudu schválila vláda. Soudci jsou poté jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let.

Devětašedesátiletý Malenovský je odborníkem na evropské a mezinárodní právo. Podle webu Soudního dvora EU byl mimo jiné proděkanem a vedoucím katedry mezinárodního a evropského práva Masarykovy univerzity v Brně, velvyslancem při Radě Evropy či vrchním ředitelem na ministerstvu zahraničí. U Ústavního soudu působil v letech 2000 až 2004.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že nového kandidáta shání kvůli rezignaci, kterou Malenovský oznámil k 6. říjnu 2020. Uchazeči se mohou hlásit do letošního 11. října. Výběrová komise z kandidátů, kteří splní stanovené podmínky, zvolí nejvhodnějšího kandidáta a případně také prvního a druhého náhradníka.

Seznam vybraných osob následně předloží ministryně spravedlnosti výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. S výběrem seznámí také senátní výbor pro záležitosti Evropské unie a předloží ho ke schválení vládě, uvedlo ministerstvo.

(čtk)