Realitní kanceláře možná budou moci nabízet úschovu peněz Foto: archiv

Poslanec Feri: Ať finanční úschovu při koupi nemovitosti poskytují i exekutoři

Poskytovat službu úschovy finančních prostředků při realitním zprostředkování koupě nemovitosti by mohli nově i exekutoři. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) to uvedl v pátek při jednání Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (ÚPV) o návrhu zákona o realitním zprostředkování. Výbor jednání již podruhé přerušil.

Návrh zákona o realitním zprostředkování připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), přičemž by zákon nově umožňoval podle některých výkladů realitním kancelářím provádět úschovu finančních prostředků při převodu nemovitostí. Tu dnes mohou realizovat advokáti, notáři či banky. Proti tomu se ovšem postavila Česká advokátní komora (ČAK).

Na pátečním jednání výboru přišly s návrhem, aby tuto službu mohly explicitně provádět i realitní kanceláře, poslankyně ANO Helena Válková a Taťána Malá. Exministryně spravedlnosti Válková uvedla, že v předložené podobě nemá šanci zákon projít a jejich návrh má podle ní i souhlas ČAK. O rozporech uvnitř ANO Česká justice informovala.

Předloha počítá také s přesnými podmínkami, za nichž mohou realitní kanceláře službu nabízet, včetně oddělených účtů a kontroly ze strany živnostenských úřadů. Základní námitku proti tomuto řešení, s níž přišla ČAK, totiž že na úschovy prováděné realitními zprostředkovateli se bude vztahovat zákon o platebním styku, odmítl zástupce MMR. Podle jeho vyjádření před výborem totiž ČNB ministerstvu sdělila, že tyto služby licenčnímu řízení z její strany nepodléhají.

Poslanec Feri, který je zpravodajem výboru pro tento zákon, oznámil, že oproti původnímu návrhu bude prosazovat, aby službu úschovy mohli provádět i exekutoři. S návrhem poslankyň Válkové a Malé měl ovšem problém, neboť byl předložen na poslední chvíli a předpokládá, že živnostenské úřady nebudou schopné zvládnout tuto novou agendu. Místopředseda ČAK Tomáš Sokol na jednání výboru uvedl, že cílem ČAK nikdy nebylo bránit výlučnost poskytování této služby. Smyslem námitek ČAK bylo, že komora má s tímto zkušenosti, kdy od liberálního přístupu přešla k větší regulaci. Docházelo totiž ke zneužívání prostředků, proto je na místě opatrnost a jasná pravidla ze zákona. Sokol varoval také…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(pd)