Příčinou vysokého počtu Čechů v exekuci, kterých je přes 820.000, bylo zejména neúměrné navyšování původních dluhů, shodli se experti Foto: archiv

Probační střediska budou zdarma nabízet dluhové poradenství

Desítka středisek Probační a mediační služby (PMS) ve středních a severních Čechách začne klientům zdarma nabízet dluhové a právní poradenství. Pilotní projekt potrvá 2,5 roku. Lidem s trestní minulostí poradci pomohou při zmapování jejich dluhů a finanční situace, při komunikaci s věřiteli a exekutory nebo při vypracování souvisejících právních žádostí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí PMS Kristina Labohá.

Podle organizací, které pracují s lidmi s trestní minulostí, má dluhy téměř každý z odsouzených. Mnoho z nich – kolem 80 procent – čelí exekuci.

„Od října 2019 bude pravidelně jednou za 14 dní v prostorách střediska nebo pronajatých prostorách k dispozici odborník na dluhovou problematiku, který bude spolupracovat s právníkem a pracovním poradcem dle potřeby a dohody s klientem,“ popsala mluvčí.

Dluhové poradny vzniknou v regionech, jejichž obyvatelé patří k nejzadluženějším. K dispozici budou v Berouně, Rakovníku, Kladně, Ústí nad Labem, Lounech, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a v Jablonci nad Nisou.

Projekt vznikl ve spolupráci PMS a neziskové organizace Volonté Czech, jež pomáhá lidem ve výkonu trestu i propuštěným vězňům a na poradny získala dotaci z Evropského sociálního fondu. „Počítáme minimálně s 800 klienty Probační a mediační služby, kterým dluhoví a právní poradci nabídnou celkem 1296 hodin poradenství,“ uvedla manažerka projektu Zuzana Bejó.

Klient se díky poradcům může zorientovat ve všech svých exekucích a zjistit výši dluhů vůči veřejným institucím i soukromým subjektům. Poradce mu může pomoci také při snižování nákladů exekuce a při vyhodnocování zákonných možností jejího zastavení. Mohou společně sepsat žádost o splátkový kalendář, o odklad exekuce či o spojení exekucí. Poradci také klientům vysvětlí princip oddlužení a to, jak se bude jejich dluh navyšovat, pokud svou situaci nebudou řešit.

Labohá připomněla, že zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí činí celkově zhruba 1,7 bilionu korun. Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, přičemž nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení.

(čtk)