Poslanec Michálek s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou Foto: Eva Paseková

Sněmovna upravila zákon o žalobcích jen kvůli žalobci EU, Michálkův návrh neprošel

Zákon o státním zastupitelství se zřejmě zatím změní jen kvůli Úřadu evropského veřejného žalobce. Sněmovna o tom dnes rozhodla v rámci vládní novely. Snahu Pirátů zároveň posílit nezávislost státních zástupců neschválila. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) s tím zásadně nesouhlasila a doporučila počkat na vládní novelu, kterou by dolní komora mohla dostat příští měsíc.

Návrh předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka počítal mimo jiné s tím, že vedoucí státní zástupce by mohl být odvolán „pouze rozhodnutím kárného soudu v kárném řízení“. Nejvyšší žalobce by tak už nemohl být sesazen vládou bez uvedení důvodu, ostatní z důvodu závažného porušení povinností.

„Pozměňovací návrh jsme předložili k novele zákona o státním zastupitelství projednávaným v souvislosti s eurožalobcem, protože totožný návrh předložený spolu s Markem Výborným a Zbyňkem Stanjurou neumožnila koalice zařadit na program. Návrh vzešel z diskuse u kulatého stolu, má podporu Rekonstrukce státu, obsahuje rozumně stanovené termíny pro přechodná období a má všechny záruky znemožňující politikům odvolat šéfa státních zástupců. Vláda se bohužel rozhodla ignorovat veškeré odborné výtky a vládní poslanci schválili zákon, který opět centralizuje veškerou moc v rukou vlády. Nejvyšší státní zástupce bude tedy příští tři měsíce přezkoumávat podezření Andreje Babiše z dotačního podvodu s tím, že může být sám kdykoliv Babišovou vládou bezdůvodně odvolán a skončit jako skončili úředníci na dotačním nebo finančním úřadu, kteří se vzepřeli zájmům Agrofertu,“ uvedl Michálek.

Benešová uvedla, že Michálkův návrh je „ukázka zneužívání legislativního procesu“ a že nebyl projednán žádným ze sněmovních výborů. Výborný namítl, že návrh odpovídá obdobným opozičním samostatným novelám a projednal jej ústavně právní výbor. Stejně jako další poslanci poukázal na to, že ministryně slíbila svůj návrh předložit do června. Benešová uvedla, že návrh má 2. října projednat vládní protikorupční rada a poté bude „odbaven“ přes vládu do Sněmovny.

Vládní novela upravuje postavení státních zástupců, kteří budou jmenováni do funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, a umožní jim činnosti v trestním řízení. Evropský úřad se má od přespříštího roku zaměřit na vyšetřování činů poškozujících nebo ohrožujících finanční zájmy unie, tedy zejména podvody s evropskými dotacemi. Bude v něm působit evropský nejvyšší žalobce a jednotliví evropští žalobci z 22 dosud zúčastněných členských států. V jednotlivých zemích povedou trestní řízení pověření evropští žalobci.

Novela má dát evropským žalobcům stejná oprávnění a povinnosti, jaké mají státní zástupci. Státní zastupitelství bude muset neprodleně informovat evropský úřad o podezření, že byl spáchán trestný čin, jehož vyšetřování spadá do pravomoci tohoto úřadu. Předloha předpokládá, že evropští pověření žalobci budou moci souběžně působit i jako běžní státní zástupci.

Česká vláda už dříve schválila pravidla výběru kandidátů na funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, vzejdou ze státních zástupců. Evropského žalobce bude mít v centrále každá zúčastněná členská země jednoho. Počet evropských pověřených žalobců není dosud znám, určí jej až evropský nejvyšší žalobce. V Česku by jich mohlo působit podle podkladů k novele deset.

(čtk, epa)