Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že by nepřijal abolici, tedy prezidentské zastavení svého trestního stíhání Foto: FB

Zeman: Babiš je schopný premiér, nechci justiční pingpong

Podle prezidenta Miloše Zemana bude na premiérovi Andreji Babišovi (ANO), zda se rozhodne přijmout abolici. Prezident to dnes řekl v rozhovoru se serverem Blesk.cz. Zeman tento týden uvedl, že ji premiérovi udělí v případě, že by nejvyšší státní zástupce obnovil Babišovo stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, které zastavilo pražské městské státní zastupitelství. Dnes doplnil, že by se zastavení stíhání vztahovalo nejen na Babiše, ale i na ostatní obviněné. Abolici musí podepsat také premiér nebo jím pověřený člen vlády.

Zeman dnes řekl, že o možném udělení abolice mluví z toho důvodu, že městské státní zastupitelství už pravomocně rozhodlo o zastavení stíhání Babiše i dalších obviněných v případu Čapího hnízda. „Andrej Babiš je schopný premiér, nemá smysl ho v případě takzvaného justičního pingpongu, tedy kdyby se to vrátilo na začátek, zbytečně zatěžovat tím, co už jednou prožil,“ zdůvodnil své prohlášení o možném zastavení stíhání, pokud by bylo obnoveno.

„Jestliže by nedej bůh došlo k tomu soudnímu pingpongu, tak pak má pan premiér dvě možnosti – buď se podrobit dalšímu dlouhodobému zpolitizovanému procesu, nebo přijmout abolici. Buď to musí spolupodepsat, nebo pověřit nějakého člena vlády, takže je to svým způsobem na něm,“ řekl prezident.

Prezident také odmítl, že by se zpronevěřil svým slovům před zvolením o tom, že Babišovi abolici neudělí. „Strašný rozdíl je v tom, že abolice, kterou uděluje prezident, aniž by předtím vyslechl názor státních zástupců, ho zesměšní. Já sám jsem řekl, že bych to považoval za svévolné jednání. Na druhé straně, je-li k dispozici velmi obšírná zpráva pana státního zástupce (Jaroslava) Šarocha schválená jeho nadřízeným panem státním zástupcem (Martinem) Erazímem, pak je z čeho vycházet. To je naprosto odlišná situace,“ řekl.

Svůj výrok prezident nepovažuje za tlak na rozhodování nejvyššího státního zástupce, který má tři měsíce na přezkoumání rozhodnutí městského státního zastupitelství. Podle něj by byl tlak na státní zastupitelství jen to, kdyby o abolici mluvil bez existujícího pravomocného rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše i ostatních obviněných.

Babiš kontrasignaci své abolice odmítl. „Nastolování úvah o abolici ve chvíli, kdy existuje pravomocné rozhodnutí příslušného státního zastupitelství, je nesmyslné právně i politicky. Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu. Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti,“ napsal ČTK v textové zprávě.

(čtk, epa)