Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Nejvyšší žalobce Zeman nedostal z Hradu pozvání na 28. října

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím nedostal pozvánku na slavnostní udílení státních vyznamenání na Pražském hradě 28. října. „Pan nejvyšší státní zástupce pozvánku na slavnostní ceremoniál zatím neobdržel,“ řekla České justici Lenka Jirgalová ze sekretariátu NSZ. Pozvání Pavel Zeman nedostal ani loni.

Nejvyšší státní zástupce se zhruba před dvěma lety odmítl dostavit na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Nejvyšší státní zastupitelství totiž tehdy dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. Pavel Zeman tehdy podle zjištění serveru Seznam Zprávy nechtěl ohrozit integritu vyšetřování.

„Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá,“ řekl tehdy mluvčí Petr Malý.

Pracovníci Kanceláře prezidenta republiky už začali pozvánky hostům rozesílat. Kapacita Vladislavského sálu je podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše asi 800 lidí. Přední místa budou mít, jako každoročně, zajištěni například předsedové Senátu a Sněmovny Jaroslav Kubera a Radek Vondráček nebo bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livií. Pozvánku také dostanou diplomaté, osobnosti církevního, kulturního a společenského života i zástupci integrovaného záchranného systému. Místa v sále jsou vyhrazena i pro příbuzné oceněných.

Další pozvánky Hrad rozesílá na následnou recepci do Španělského sálu. Týkají se asi 2000 lidí a zvány jsou další významné osobnosti včetně vyznamenaných z předchozích let.

(čtk, epa)