H-System. Reprofoto: ČT

ÚS odmítl stížnost Svatopluku, verdikt o vyklizení domů dál platí

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Dosud platil odklad vykonatelnosti, o kterém ústavní soudci rozhodli loni v srpnu. Odmítavé usnesení v těchto dnech soud doručuje účastníkům řízení. ČTK to řekla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Soud rozhodoval neveřejně, na výsledek upozornila Česká televize.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Vyjádření Svatopluku ČTK zjišťuje. Domky sami dostavěli, neměli ale souhlas konkurzního soudu. Podle verdiktu Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Monsport dnes ČTK rozhodnutí Ústavního soudu potvrdil. Dotčené nemovitosti v Horoměřicích jsou podle něj nyní „právně čisté“ a lze je zpeněžit. Lidé, kteří v domech bydlí, k nim podle něj nemají jakékoliv právo. Odmítl ale, že by chtěl nyní obyvatele dostavěných domů vystěhovat.

„Nechci přistoupit k radikálním krokům, které by znamenaly vyhození lidí na ulici. To ať už si uváží věřitelský výbor, až se sejdeme,“ řekl Monsport. Výbor ale podle jeho názoru bude mít stejný pohled. Dodal, že by domy rád prodal jako celek jednomu majiteli, který by je současným obyvatelům dál pronajímal. Termín další schůze věřitelského výboru zatím není známý.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který se v minulosti se členy družstva setkal, uvedl, že rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být respektováno. „I přesto lidsky je to pro mě těžko pochopitelné a přijatelné,“ napsal na dotaz ČTK. Věcí se podle něho zabývá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), nález analyzuje. „Co nejdříve se poradíme, zda stát může v dané věci učinit nějaké kroky, dodal premiér.

„Je to ohromná tragédie pro ty lidi,“ komentoval rozhodnutí lidovecký senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který se v případu dlouhodobě angažuje. „Je to svým způsobem vítězství mafie v České republice, protože jak se ukázalo, v konkurzu peníze byly. Kdyby se prodával majetek z konkurzu tak, jak měl, tak by byli klienti odškodnění a tato záležitost se dala vyřešit. Klienti byli okradeni, ale de facto špatně zpeněženým majetkem, který v H-Systemu zůstal,“ uzavřel Čunek.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.

(čtk)