Luboš Dörfl s exministryní spravedlnosti Válkovou. Foto: Robert Malecký

Vláda posvětila jmenování Dörfla, podle Benešové je energický a rozhodný

Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), aby se novým předsedou pražského vrchního soudu stal současný šéf ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl, dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Současnému předsedovi Vrchního soudu v Praze Jaroslavu Burešovi skončí sedmileté období 2. ledna příštího roku. O funkci projevili zájem dva uchazeči, druhým byl místopředseda vrchního soudu Jan Sváček.

V předkládací zprávě k návrhu, kterou má k dispozici, ministryně uvedla, že výběrová komise se pro Dörfla rozhodla jednoznačně. „Má kvalitní řídící schopnosti a umí velmi dobře pracovat a komunikovat s lidmi. Podařilo se mu stabilizovat nejen krajský soud, ale také pozitivně ovlivnit stav celé severočeské justice. Je dostatečně energický a rozhodný,“ napsala Benešová.

Ministryně vyzdvihla také to, že Dörflovy záměry ohledně řízení vrchního soudu jsou jasné a konkrétní. „Je soudním funkcionářem, který je schopen svoje návrhy prosazovat v praxi,“ dodala.

Padesátiletý Dörfl vystudoval práva na Univerzitě Karlově. V justici pracuje nepřetržitě od roku 1993, kdy nastoupil jako justiční čekatel. Soudit začínal u Okresního soudu v Nymburce, kterému pak od roku 1998 šéfoval. O sedm let později přešel ke středočeskému krajskému soudu, kde byl místopředsedou. Dva a půl roku působil u pražského vrchního soudu, od roku 2014 pak začal řídit Krajský soud v Ústí nad Labem.

Předsedu vrchního soudu jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra nebo pověřeného člena vlády.

(čtk)