Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Vrchní soud v Olomouci propustil soudce Elischera z vazby

Vrchní soud v Olomouci (VS) dnes rozhodl o propuštění soudce Ivana Elischera z vazby. České justici to bez bližších podrobností sdělila Elischerova obhájkyně Lucie Kýčková. Mluvčí VS Stanislav Cik České justici pouze potvrdil, že příslušný senát dnes v neveřejném zasedání rozhodl. Že je soudce Vrchního soudu v Praze na svobodě České justici potvrdila i jeho manželka Areta.

Senát VS v Olomouci tak zrušil předchozí rozhodnutí senátu Městského soudu v Praze (MS) ze 16. září. Soudce Elischer byl vzat do vazby poté, co advokátka jedné ze svědkyň v jeho případu oznámila státnímu zástupci, že jí soudce volal a měl se zajímat o okolnosti svědecké výpovědi. V telefonátu také Elischer advokátku Michaelu Pretschovou informoval o zákonné možnosti svědkyně odepřít výpověď. Senát Městského soudu v Praze (MS) v čele s předsedkyní Veronikou Cukerovou v tom ovšem spatřoval ovlivňování a vazební důvod. „Tím, že zdůraznil možnost, aby svědkyně využila svého práva a nevypovídala vůbec v trestní věci, kde je jedním z obžalovaných, ovlivňoval její osobu k podání svědecké výpovědi,“ uvádí jako hlavní argument senát soudkyně Cukerové, proč akceptoval návrh státního zástupce, aby na soudce Elischera opět uvalil vazbu. 

Soudce Elischer byl tak přímo z jednání soudu eskortován příslušníky Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ), kteří již čekali připraveni na chodbě do vazby.

S rozhodnutím a odůvodněním senátu soudkyně Veroniky Cukerové veřejně polemizovala například Unie obhájců, která upozornila na některé aspekty rozhodnutí nebezpečné pro svobodný výkon advokacie. 

(pd)