Soudce odmítá, že by měl v 70 letech skončit Foto: Eva Paseková

Počet zaměstnanců soudů a státních zastupitelství má klesnout, zaznělo při schvalování rozpočtu

Sněmovní ústavně-právní výbor dnes doporučil hlasy poslanců ANO, ČSSD, KSČM a Pirátů schválit beze změn návrh rozpočtu ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo by tak příští rok mělo hospodařit s 31,9 miliardy korun, což je meziroční růst o 1,4 miliardy korun. Poslanci za ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se hlasování zdrželi.

Meziroční navýšení rozpočtu ministerstva vyplývá podle náměstka ministryně Zbyňka Spousty zejména z růstu platů. Státní zaměstnanci dostanou z rozhodnutí vlády plošně přidáno příští rok 1500 korun.

Rozpočet ministerstva zahrnuje i justici, tedy soudy a státní zastupitelství, a vězeňství. Na justici půjde příští rok 19,6 miliardy korun, letos měla ve schváleném rozpočtu asi o miliardu méně. V justici se podle Spousty předpokládá pokles míst na soudech a státních zastupitelstvích o dvě procenta. Vězeňská část rozpočtu počítá s výdaji 12,3 miliardy korun, na letošek měla schváleno 11,8 miliardy. Vězeňské služby se propouštění nedotkne.

V rozpočtové kapitole Ústavního soudu členové výboru podpořili navýšení částky na platy zaměstnanců a soudců asi o 6,6 milionu korun, což má pokrýt růst platů. Celkem by měl mít Ústavní soud na příští rok 239,8 milionu korun proti 231,6 milionu schváleným na letošek. Soud bude podle sekretáře Vlastimila Göttingera pokračovat v rekonstrukcích. Vybuduje prostor pro novou spisovnu, protože současná už nestačí. Na investice bude mít 34,7 milionu korun.

Beze změn podpořil výbor návrh rozpočtové kapitoly Ústavu pro studium totalitních režimů v objemu 259,3 milionu korun. V rozpočtu schváleném za letošek měl ústav 234,5 milionu. Více peněz bude mít ústav zejména v souvislosti s opravou hlavní budovy na investice, a to 67,1 milionu proti letošním 53,4 milionu korun. Kvůli obecnému snižování státních zaměstnanců musel ústav propustit podle ředitele Zdeňka Hazdry šest pracovníků, čímž ušetří 2,5 milionu korun.

(čtk, red)