Brigádní generál Pavel Ondrášek Foto: Eva Paseková

Šéfem vládního výboru proti mučení se stal exředitel Vězeňské služby Ondrášek

Bývalý generální ředitel Vězeňské služby ČR (VS), generál Pavel Ondrášek, se stal předsedou Výboru proti mučení a jinému nelidskému, krutému, ponižujícímu zacházení a trestání Rady vlády pro lidská práva. České justici to potvrdil jak Ondrášek, tak Helena Válková, která jej coby vládní zmocněnkyně pro lidská práva do funkce předsedy výboru jmenovala.

Prioritami Ondráška v čele výboru bude stav českého vězeňství, jakkoliv v reakci pro Českou justici sám připustil, že záběr témat výboru je širší. „Výbor se samozřejmě nezabývá jen vězeňstvím, ale podstatná část podnětů pochází právě z tohoto prostředí a je potřeba nezametat je pod koberec, nebo se tvářit, že neexistují. Nedostatečná kreativita současného vedení k provedení skutečné reformy vězeňství, která by pomohla snížit přeplněnost věznic, dala vetší pravomoci jejich ředitelům a podpořila maximálně odbornou práci zaměstnanců, se projevuje právě těmito, bohužel často oprávněnými podněty. Pokud z pozice předsedy výboru přispěji k řešení alespoň některých problémů, a nejen v této oblasti, je pro mě tato pozice nejen oceněním, ale i pokračováním dlouholeté práce pro společnost,“ sdělil České justici Ondrášek.

Jak lze usuzovat i ze zápisu z posledního jednání výboru z 19. listopadu, bude právě kontrola věznic agendou výboru minimálně v nejbližším období. Výbor na tomto jednání, jehož pět bodů programu ze šesti (přičemž šestý byl bod „různé“) se týkalo stavu českého vězeňství, přijal i usnesení, kterým Radu vlády pro lidská práva vyzývá k řešení primárně odborné péče o vězněné osoby a varuje před možnými negativními dopady v opačném případě.

Pavel Ondrášek působil v čele VS ČR poté, co byl z jejího čela v dubnu 2014 odvolán tehdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou Petr Dohnal. Dohnal však své odvolání úspěšně napadl u soudu a v opačné roli se naopak ocitl Ondrášek.  Do sporu obou mužů zasáhla i výměna v čele ministerstva, kdy Válkovou ve funkci ministra nahradil Robert Pelikán, padala i trestní oznámení a vzájemné obviňování z nezákonností. Spor pokračoval i poté, co generál Ondrášek odešel z VS k Celní správě, neboť VS se na Ondráškovi domáhá navrácení generálské šavle.

Petr Dimun