Eskortní vůz Ilustrační foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba: Ondrášek se humanizaci vězeňství nevěnoval, je mimo realitu

Generální ředitelství Vězeňské služby ČR (GŘ VS) se ohradilo proti vyjádření nového šéfa vládního výboru proti mučení Rady vlády pro lidská práva Pavla Ondráška. Ten pro Českou justici zhodnotil vedení VS jako „nedostatečně kreativní“. „Vyjádření současného předsedy Ondráška tak považujeme, zvláště z jeho úst, za zcela absurdní a mimo realitu,“ stojí mj. ve stanovisku VS ČR.

Generál a bývalý šéf VS ČR Pavel Ondrášek se stal v listopadu předsedou Výboru proti mučení a jinému nelidskému, krutému, ponižujícímu zacházení a trestání Rady vlády pro lidská práva. Do této funkce jej jmenovala exministryně spravedlnosti, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. 

Generální ředitel Vězeňské služby ČR brigádní generál Mgr. Petr Dohnal Foto: VS

Ondrášek pro Českou justici uvedl, že podstatná část podnětů, kterými se výbor zabývá, pochází právě z prostředí českých věznic. „Nedostatečná kreativita současného vedení k provedení skutečné reformy vězeňství, která by pomohla snížit přeplněnost věznic, dala vetší pravomoci jejich ředitelům a podpořila maximálně odbornou práci zaměstnanců, se projevuje právě těmito, bohužel často oprávněnými podněty,“ napsal České justici Ondrášek.

Reakce VS ČR přišla až dnes s tím, že se proti tomuto vyjádření „důrazně ohrazuje“. „Vězeňská služba ČR za posledních 5 let udělala prokazatelně mnoho práce v oblasti humanizace českého vězeňství, zrealizovala a realizuje řadu úspěšných, humanizačních a prosocializačních projektů, historicky se jí podařilo zvednout zaměstnanost vězněných osob až na 60 procent a je aktivní i v dalších směrech a oblastech“, popisuje se ve stanovisku služby s tím, že „vyjádření současného předsedy Ondráška tak považujeme, zvláště z jeho úst, za zcela absurdní a mimo realitu“.

VS dále připomíná peripetie okolo odvolávání a jmenování obou mužů, současného generálního ředitele Petra Dohnala a bývalého Pavla Ondráška, přičemž konstatuje, že se v době působení Ondráška v čele VS měly dít nezákonnosti. „Narovnání tehdejších nezákonností z doby Pavla Ondráška mělo nemalý dopad na finanční prostředky státu a našich daňových poplatníků a s některými problémy, které byly způsobeny v předmětné době se VS ČR potýká do současnosti,“ uvádí se ve stanovisku vedení služby.

V něm také vedení služby zdůrazňuje, „že humanizace českého vězeňství v žádném případě nebyla během Ondráškova působení u Vězeňské služby ČR jeho prioritou ani oblastí, které by se věnoval“.  Vedení služby se také nepřímo pouští do kritiky vládní zmocněnkyně Heleny Válkové. „Zaráží nás situace, kdy se opět, přičiněním Heleny Válkové, Pavel Ondrášek dostal do pozice, ze které zcela tendenčně v médiích kritizuje vedení VS ČR,“ stojí v závěru stanoviska VS ČR.

(pd, epa)