Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Eva Paseková

Benešová: Názor Bradáčové na zákon o žalobcích odporuje odborníkům

Soudci by podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové neměli být ve výběrové komisi, která bude posuzovat kandidáty na vedoucí státní zástupce. Podle ní je protiústavní, aby soudci takto zasahovali do výkonné moci. „Zákon procházel Legislativní radou vlády, která právě posuzovala ústavnost zákona. Hlas většiny expertů v legislativní radě je asi mocnější, než povzdech paní vrchní státní zástupkyně,“ reagovala pro Českou justici ministryně spravedlnosti Marie Benešová při jmenování Luboše Dörfla novým předsedou Vrchního soudu v Praze.

Předložení klíčové novely zákona o státním zastupitelství na vládu je zatím v nedohlednu. Ministryně spravedlnosti opět jednala o výhradách žalobců s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, shodu ale nenašli. „Probíhají dále jednání s panem nejvyšším státním zástupcem, ale on nechce v ničem ustoupit, takže zatím jsme na bodu nula,“ komentovala stav novely Benešová.

Státní zástupci rozporují například složení výběrových komisí, kde mají být dva státní zástupci, dva zástupci ministerstva a jeden soudce. „Už v minulosti rozhodoval Ústavní soud, že soudci by neměli působit v jakýchkoli tělesech, která nějakým způsobem zasahují do výkonné moci, kam spadá i státní zastupitelství. V tomto případě by soudce přitom spolupracoval na výběru představitelů exekutivy. Řeči o jejich nezávislosti v komisi považuji za zcela nepřiléhavé, protože soudci projeví svou nezávislost jedině v rozhodovacích procesech v rámci své působnosti. Dokonce se proto domnívám, že jejich účast v tomto tělese je protiústavní,“ řekla Bradáčová v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Poslechněte si reakci Marie Benešové na výroky Lenky Bradáčové.

Podle Benešové soudce v komisi kladně hodnotil i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, který je kandidátem na Ústavního soudce. „Předpokládám tedy, že má také ústavní erudici. Podle něj je ve světě běžné, že soudci jsou v komisích a to, že se soudce stane členem komise neznamená, že by pozbyl nezávislost. Naopak je tento prvek velmi ceněný, protože soudci nejlépe znají práci státních zástupců. Vědí, jací jsou manažeři, jsou to jejich partneři,“ reagovala ministryně. Vládní protikorupční rada naopak schválení nedoporučila, protože podle ní posiluje zásahy exekutivy do fungování státního zastupitelství.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: OVM

Další jednání se státními zástupci si podle ní přála sociální demokracie. „Myslíme si, že je důležité věnovat se námitkám státních zástupců, zejména obsazení výběrové komise a délce  funkčního období,“ řekl dnes České justici poslanec ČSSD Jan Chvojka.
Žalobcům místo soudce nabízela ministryně Benešová o komise zástupce akademické obce, ale i s tím narazila. Státní zástupci setrvávají na tom, že v komisi chtějí tři zástupce žalobců a dva zástupce ministerstva. „To znamená, aby si oni vybírali své šéfy, přestože jsou součástí moci výkonné. S tím zase nemohu souhlasit já,“ uvedla Benešová s tím, že je odpovědná za trestní politiku státu a nemohla by ji tak dozorovat, pokud nebude mít vliv nad angažmá vedoucích státních zástupců.

Žalobce Zeman v minulosti vyjádřil názor, že účelem novely je zřejmě především co nejrychlejší přeobsazení funkcí nejvyššího a obou vrchních státních zástupců. Benešová to opakovaně popřela. Zdůraznila, že chce především zabránit tomu, aby mohl být nejvyšší státní zástupce odvoláván bez udání důvodu.

Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček dříve uvedl, že návrh „je cestou, jak vyměnit státní zastupitelství během dvou let, což není příspěvek ke stabilitě systému“. Dodal, že pokud se ČSSD s vládním partnerem – hnutím ANO – neshodne na finální podobě zákona, sociálnědemokratičtí ministři předpis nepodpoří. Jednání by měla pokračovat 14. ledna, kdy se sejde koaliční rada.

Eva Paseková