Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Soud předvolá manželku a terapeuta odsouzeného lobbisty Janouška

Soud, který podruhé posuzuje žádost lobbisty Romana Janouška o obnovu jeho trestního řízení, předvolá k výslechu Janouškovu manželku a jeho někdejšího terapeuta Ivana Doudu. Vyhoví tak návrhům státního zástupce i Janouškova obhájce. Zasedání bude pokračovat 4. února. K dnešnímu jednání lobbista nedorazil, omluvil se ze zdravotních důvodů s tím, že lékař mu účast nedoporučil.

Pražský městský soud zamítl Janouškovu žádost o nové projednání jeho dopravní nehody už v roce 2016, což následně potvrdil i vrchní soud. Podnikatele odsouzeného ke 4,5 roku vězení se však loni na podzim zastali ústavní soudci, kteří žádost o obnovu řízení vrátili k novému projednání. Nařídili, aby se městský soud lépe vypořádal s Janouškovými argumenty, že jeho počínání v době nehody ovlivnil hematom v mozku a závislost na návykových látkách.

Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec proto na dnešek znovu předvolal autory znaleckých posudků předložených obhajobou – psychiatra Jaroslava Zvěřinu, neurochirurga Petra Jelínka a bývalého znalce v oboru očního lékařství Jana Nováka. Jelínek zopakoval, že subdurální hematom může vést ke zkreslenému vnímání, Novák popsal souvislost mezi hematomem a omezením zorného pole.

Znalec Zvěřina vypovídal na žádost Janouškova advokáta Lukáše Trojana za zavřenými dveřmi, veřejnost tak jeho slova neslyšela. Trojan pak novinářům řekl, že právě obsah této výpovědi vedl k návrhům na předvolání Janouškovy manželky a terapeuta Doudy. Advokát a státní zástupce Vladimír Pazourek se shodli na tom, že tato dvě svědectví mohou pomoci dokreslit Janouškův stav v době nehody.

„Pan doktor Zvěřina hovořil k otázkám závislosti jakožto okolnosti, která nebyla v původním řízení zkoumána, protože nebyla známa,“ shrnul advokát. Na čem konkrétně měl být podle znalce Janoušek v době nehody závislý, nechtěl Trojan komentovat. Stejně tak se nevyjádřil ani k aktuálnímu zdravotnímu stavu klienta.

Psycholog a drogový expert Douda svědčil už v lobbistově hlavním líčení, kde svého dlouholetého přítele Janouška zařadil mezi problémové pijáky „tak jako 30 procent mužské populace“. Zástupcům médií tehdy také řekl, že neví o tom, že by Janoušek bral drogy.

Opilý Janoušek srazil autem v roce 2012 v Praze ženu, s jejímž vozem se předtím střetl a od nehody ujel. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, odsouzen byl za úmyslné ublížení na zdraví a za ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve vězení zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Nyní je na svobodě, protože brněnský krajský soud mu do letošního 30. dubna přerušil trest kvůli závažným zdravotním problémům.

Jedenapadesátiletý Janoušek dvakrát neúspěšně žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu ze zdravotních důvodů. Poukazoval mimo jiné na posudek olomoucké fakultní nemocnice, podle nějž u něj po operaci hlavy přetrvává riziko těžkého poranění mozku. Zamítavé rozhodnutí pokaždé potvrdil i Vrchní soud v Praze – mimo jiné s tím, že Vězeňská služba je schopná zajistit nevyléčitelně nemocnému Janouškovi adekvátní zdravotní péči. Sledování nařízené vrchním soudem Janouška loni v létě zastihlo na plovárně či na kole bez doporučeného doprovodu.

(čtk)