Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

NSS se rozšíří možnost odmítat kasační stížnosti, Benešová chce úpravu koncepce

Sněmovna zřejmě bude měnit poslaneckou novelu, podle níž by Nejvyšší správní soud (NSS) mohl odmítnout pro nepřijatelnost jakoukoli kasační stížnost, když shledá, že podstatně nepřesahuje zájmy navrhovatele. Dolní komora poslaneckou předlohu v dnešním úvodním kole podpořila, posoudí ji ústavně-právní výbor. Úprava by měla omezit nynější přetížení soudu. Soud teď může označit za nepřijatelnou jen stížnost v záležitostech mezinárodní právní ochrany, tedy azylu.

K novele už se konal seminář, z něhož vzešel všeobecně přijatelný pozměňovací návrh. Hlavní autor předlohy a předseda výboru Marek Benda (ODS) uvedl, že nepřijatelnost kasační stížnosti by se měla vztahovat na jednodušší případy, tedy takové, které rozhodují na správních úsecích krajských soudů samosoudci. Jde například o spory o pokuty nebo ve věcech sociálního a důchodového zabezpečení. V případech, které projednávají senáty krajských soudů, by musel NSS o kasačních stížnostech rozhodnout.

Kabinet k předloze původně zaujal záporné stanovisko. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) však dnes uvedla, že je mění, protože NSS příval stížností nezvládá. „Není to dlouhodobé řešení,“ řekla k navrhované změně. Do budoucna se bude muset podle ministryně upravit celá koncepce správního soudnictví.

Předkladatelé novely z řad poslanců ODS, ANO, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v důvodové zprávě zdůraznili, že trend zvyšujícího se počtu kasačních stížností je trvalý, vede k nárůstu délky řízení a bez legislativních opatření situaci nelze čelit.

Nejvyšší správní soud by se podle předloženého znění novely věcně zabýval jen kasačními stížnostmi, které jsou důležité nejen pro samu posuzovanou záležitost, ale i pro sjednocování judikatury správních soudů. Vyrovnala by se také procesní pozice navrhovatelů před Nejvyšším soudem a Nejvyšším správním soudem, který by ale také měl nově povinnost odmítnutí kasační stížnosti odůvodnit.

(čtk)