Ilustrační foto: pixnio

Benešová: Krizové opatření nedopadá na služby notářů, advokátů, exekutorů ani insolvenčních správců

Vláda svým nařízením ze soboty zakázala prodej a provoz služeb v provozovnách. Ministerstvo spravedlnosti následně vydalo stanovisko ve kterém uvádí, že krizové opatření nedopadá na služby poskytované notáři, advokáty, soudními exekutory a insolvenčními správci. Při jejich práci podle resortu nedochází k shromažďování většího množství osob a nevzniká tak ani zvýšené riziko šíření infekce, jemuž se má nařízením předcházet.

Cílem krizového opatření v nouzovém stavu je zamezit shromažďování většího množství osob a omezit tak šíření koronaviru. Přestože kabinet v neděli zakázal volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání a nezbytných cest, například v insolvenčním či exekučním řízení běží účastníkům lhůty, které nouzový stav nemění. Vláda také nezakázala cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí. „Zároveň je namístě přihlédnout k existenci zásadního veřejného zájmu na výkonu činnosti notářů, advokátů, soudních exekutorů a insolvenčních správců, jenž by byl aplikací krizového opatření na předmětné prostory zásadním způsobem narušen,“ uvádí resort spravedlnosti. Lhůty insolvenčním správcům prodloužil Krajský soud v Českých Budějovicích.

Stanovisko si stáhněte zde: Stanovisko k právním profesím.

Ministerstvo dále upozorňuje, že advokáti a v jisté míře pak notáři, soudní exekutoři a insolvenční správci jsou oprávněni poskytovat právní pomoc. „Podle článku 37 odst. 2. Listiny základních práv a svobod přitom každý má právo na právní pomoc v řízení před soudy, jinými státními orgány či orgány veřejné správy, a to od počátku řízení. Aplikací krizového opatření na předmětné prostory by tak mohla být nepřípustně dotčena realizace Listinou zaručeného práva na právní pomoc,“ stojí ve stanovisku. Ministryně spravedlnosti  zdůrazňuje, že činnost advokátů, exekutorů nebo insolvenčních správců nelze vůbec považovat za prodej služeb a mají spíše postavení srovnatelná s orgány státní správy.

Stejně tak jsou notáři a advokáti povoláni k ověření pravosti podpisu, respektive prohlášení o pravosti podpisu, které je zákonem vyžadováno pro platnost některých právních jednání (legalizace); notáři rovněž sepisují veřejné listiny o právních jednáních, osvědčují právně významné skutečností a prohlášení a provádějí přímé zápisy do veřejných rejstříků a seznamů. Provádění těchto zákonem vyžadovaných či předvídaných úkonů by bylo aplikací krizového opatření na předmětné prostory znemožněno či zásadním způsobem ztíženo.

S ohledem na vyhlášení nouzového stavu a prvořadý zájem na minimalizaci rizika šíření infekce ale resort právním profesionálům doporučuje přijmout vhodná opatření k vyloučení či omezení tohoto rizika v rámci výkonu jejich činnosti. „Doporučuje se zejména zvážit, zda mohou být jednotlivé úkony této činnosti s ohledem na jejich povahu, příslušnou právní úpravu a všechny relevantní okolnosti věci provedeny distančně (například prostřednictvím elektronické komunikace, telefonicky či jiným vhodným způsobem omezujícím osobní styk), případně zda může být jejich provedení odloženo na dobu po skončení nouzového stavu, aniž by tím došlo ke zmaření soudního či jiného jednání, promlčení nebo prekluzi práv, marnému uplynutí lhůty anebo jinému nepříznivému následků,“ uzavírá své stanovisko ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Jednání soudů zatím vláda nezakázala, ministerstvo však v pátek doporučilo soudům zvážit, zda se budou konat jednání.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: MSP

Kabinet v neděli celkově omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu. Potvrzených případů nákazy je v Česku 293, za neděli jich přibylo o třetinu.

Vláda také upravila dřívější omezení pro obchody a služby platná od sobotního rána. Nově mohou mít otevřeno autoservisy, prodejny stavebnin pro řemeslníky a zdravotních prostředků, jízdenkové pokladny, pohřební služby a květinářství nebo provozovny umožňující vyzvednutí objednaného zboží a zásilek. Vláda naopak zakázala prodej ubytovacích služeb s výjimkou léčebných lázní nebo studentských kolejí, provoz autoškol, provoz prodejen elektroniky a alternativních taxislužeb. Rozhodla o omezení prodeje nebaleného pečiva.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a další členové vlády na tiskové konferenci po jednání kabinetu apelovali na lidi, aby kontakt s jinými osobami omezili na nezbytně nutnou míru. Zákaz pohybu lidí ale není uvalen na neodkladné cesty na úřady, netýká se ani pobytu v přírodě nebo parcích, návratů do místa bydliště nebo pohřbů. Vláda zároveň doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měli přednostně platit bezhotovostně.

Vnitřní ochrana hranic s Německem a s Rakouskem bude platit do půlnoci 4. dubna. Policistům bude zejména na hranicích pomáhat 2096 vojáků a 400 celníků. Ode dneška podle dřívějšího rozhodnutí vlády začal platit zákaz cest českých občanů do zahraničí a cizinců do České republiky.

V čele Ústředního krizového štábu ke koronaviru bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Aktivaci štábu podle svých vyjádření už dřív několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vláda také rozhodla o odkladu doplňovacích senátních voleb na Teplicku, které byly naplánované na 27. a 28. března. Veřejné úřady budou mít otevřeno pro veřejnost jen v pondělí a ve středu maximálně na tři hodiny.

Zaměstnanci ve zdravotnictví nesmějí ode dneška do konce nouzového stavu čerpat dovolenou. Vláda také uložila studentům pátých a šestých ročníků medicíny a také nelékařským zdravotnickým pracovníkům, tedy zejména sestrám na středních školách, aby posílili hygienické stanice, krajské záchranné služby a 17 nemocnic.

Eva Paseková, čtk