Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš začali na veřejnosti nosit roušky Foto: Úřad vlády

Od půlnoci nebudou moci lidé ven bez roušky, schválila vláda

Vláda dnes schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od dnešní půlnoci. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) původně tvrdil, že povinnost nosit roušky začne platit ve chvíli, kdy budou rozdány pomůcky z velkokapacitního ukrajinského letadla, jež by v neděli mělo do Česka přepravit mimo jiné 30 milionů roušek. V maloobchodních prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 smět nakupovat pouze lidé starší 65 let.

„Vláda schválila, že si lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Návrh, který má Česká justice k dispozici.

Vláda podle návrhu opatření zakazuje „vstup, pobyt a pohyb osob bez ochranných prostředků“ v prostorách, kde je přítomna veřejnost. Upřesňuje, že obličej lze mít zakrytý rouškou, respirátorem či šátkem a šálou. Výjimkou jsou pracoviště, protože z nařízení jsou vyjmuta místa, kde se vykonává živnost dle živnostenského zákona. Naopak povinností bude roušky nosit v blízkosti stravovacích služeb.

Bez roušky už také nebudete smět jít nakoupit či natankovat. Vláda taxativně vyjmenovává v zásadě veškeré maloobchodní i velkoobchodní služby, které ještě smí být otevřeny, kam nebude možné vstoupit bez ochranných pomůcek. Omezení se týká i věku nakupujících. „Od zítřka (čtvrtka) od 10 do 12 hodin nakupují v potravinách jen důchodci,“ shrnul Babiš smysl dnes schváleného opatření. Vláda již v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení.

Celý návrh krizového opatření najdete zde.

Zajistit roušky pro výkon opatření má podle návrhu ministr vnitra Jan Hamáček. Zatím je jich totiž v ČR nedostatek a lidé si je musí šít sami doma z provizorních materiálů.
Zástupci vlády slíbili, že se ochranné pomůcky dostanou do ČR v nejbližších dnech, nákup vyjednal v Číně právě Hamáček. Premiér Andrej Babiš řekl, že v současné době, kdy jediný výrobce schopný uspokojit poptávku je Čína, je důležité mít v této zemi kontakty. Naznačil, že Hamáčkovi se podařilo dodávku vyjednat i díky kontaktům prezidenta Miloše Zemana. Oba také vyzdvihli přístup čínské ambasády. Podle Hamáčka by se tak do konce týdne měly do České republiky dostat miliony roušek a dalších ochranných prostředků za více než miliardu korun.

Bez ochrany dýchacích cest už se nesmí z nařízení magistrátu do pražské hromadné dopravy či na většinu úřadů. Povinné nošení roušek dne oznámilo ve svém úřadě i Ministerstvo spravedlnosti nebo Nejvyšší soud.

Eva Paseková