Situace na hranici mezi Tureckem a Řeckem, kde za 24 hodin Řekové zastavili 2 900 migrantů. Foto: Ekathimerini

Policie pošle na ochranu hranic Řecka osm lidí, budou součástí Frontexu

Policie v sobotu pošle do Řecka osm policistů z týmu rychlé reakce, kteří by měli zemi pomáhat na hranici s Tureckem. Na twitteru to dnes oznámil policejní prezident Jan Švejdar. Policisté podle něj budou dva měsíce součástí Frontexu (evropské pohraniční stráže). Řecko čelí náporu uprchlíků na hranici s Tureckem poté, co jim Ankara přestala bránit v cestě do Evropské unie.

„Jsem rád, že i česká policie může pomoci Řekům ve složité situaci. Už zítra (v sobotu) posíláme osm policistů z týmu rychlé reakce Rapid na hranice s Tureckem. Prozatím dva měsíce budou součástí týmů Frontex, jejichž cílem je chránit vnější schengenskou hranici před nelegálními migranty,“ uvedl Švejdar.

Z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu dnes také vyjel konvoj s pomocí pro Řecko, v němž Česko posílá elektrocentrály, čerpadla, matrace, spací pytle nebo stany a přikrývky za 2,5 milionu korun. Materiál pochází ze zásob hasičů a ministerstvo vnitra ho uhradí z rezervy svého humanitárního programu Pomoc na místě. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve řekl, že Česko je připraveno poslat Řecku také milion eur (asi 25,5 milionu korun) na nákup materiálu a až 50 policistů.

Po oznámení Ankary, že už nebude bránit uprchlíkům v cestě do EU, se od minulého pátku snaží do Řecka proniknout tisíce lidí. Turecko tak fakticky přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do unijních zemí. Ministři vnitra EU se ve středu shodli na tom, že evropské země nebudou ilegální přechody hranic tolerovat a že unie finančně či vysláním policistů podpoří Řecko v jeho snaze o ochranu vlastní hranice před novým přílivem uprchlíků.

Podle dnešního řeckého tisku se Řekům podařilo za posledních 24 hodin zastavit u hranice s Tureckem 2867 přistěhovalců. Osm lidí bylo uvězněno, sedm z nich byli Afghánci, jeden Syřan. Na hranice nahání migranty Turecko. Turecký prezident Erdogan ovšem dnes uvedl, že se odmítá setkat se svým řeckým protějškem, protože Řecko pronásleduje uprchlíky nelidským přístupem. Mezitím sbor řecké pohraniční stráže uskutečnil záchranné akce na ostrovech Kos a Lesbos, kam začali znovu přijíždět migranti na lodích.

(čtk, ire)