Zástupci KSČM na tiskové konferenci Foto: KSČM

Zrušení lustračního zákona vláda ve Sněmovně nepodpoří

Zrušení takzvaného lustračního zákona, jak je opětovně navrhla KSČM, vláda před zákonodárci nepodpoří. O postoji vlády informoval tiskový odbor vlády. Zákon sleduje podle vládních legislativců legitimní cíl ochrany demokratického státu. V minulosti snahy komunistů o konec lustračního zákona úspěšné nebyly.

Předkladatelé tvrdí, že zákon přijatý po pádu socialismu v někdejším Československu vychází z presumpce viny a omezuje občanská práva. Podle vládních legislativců však protiústavní není. „Úprava lustračního zákona nemá povahu trestní normy a nezakládá žádnou odpovědnost, stanoví pouze předpoklad pro výkon některých funkcí ve státní správě a dalších institucích,“ stojí v předběžném stanovisku, které vláda pošle po schválení zákonodárcům.

V připomínkovém řízení se proti zrušení zákona vyslovila všechna ministerstva, která se k návrhu vyjádřila. Jen Nejvyšší státní zastupitelství kabinetu doporučilo zaujmout k předloze neutrální stanovisko, protože se podle něho jedná o politickou, nikoli věcnou záležitost.

Se zrušením lustračního zákona nesouhlasí například politici opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Piráti už předložili pozměňovací návrh, podle kterého by se norma opět vztahovala i na členy vlády. Byli z ní vyškrtnuti v minulém volebním období novelou tehdejší koalice ČSSD, ANO a lidovců.

Lustracemi chtěli poslanci ochránit nově utvářené demokratické instituce před vlivem například funkcionářů někdejší Komunistické strany Československa, příslušníků Lidových milicí a zejména komunistické Státní bezpečnosti (StB) a lidí s ní spjatých. Naposledy Sněmovna zamítla komunistický návrh na zrušení lustračního zákona v předchozím volebním období. Je otázkou, zda současnou předlohu KSČM stihne Sněmovna do konce volebního období projednat. Komunisté vládu ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují.

(čtk)