Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Eva Paseková

Benešová vydala doporučení: Soudy mají začít obnovovat svoji činnost

Ministerstvo spravedlnosti vydalo nové doporučení pro fungování soudů s ohledem na vyhlášený nouzový stav a na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Soudům se v něm doporučuje, aby postupně obnovily ty činnosti, které musely kvůli koronavirové situaci omezit. Konkrétní kroky a jejich načasování pak nechává Ministerstvo spravedlnosti plně v kompetenci předsedů soudů. S těmi včera ministryně spravedlnosti Marie Benešová probírala parametry obnovení provozu.

Přesné znění doporučení účinného od 20. dubna 2020 je ke stažení zde.

Konkrétní postup obnovování výkonu jednotlivých agend je v kompetenci předsedů soudů. Je potřeba brát ohledy na organizační možnosti soudů  (např. jednací místnosti), technické a materiální zabezpečení (včetně osobních ochranných prostředků) a neodkladnost agend či zvláštní zájem na jejich plynulém fungování. „Rozsah a povaha obnovovaných činností by měly být předsedy soudů určovány s ohledem na pravidla provozu stanovená mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ze dne 9. 4. 2020, č.j.: MZDR 15757/2020-4/MIN/KAN, na organizační možnosti soudů a jejich technické a materiální zabezpečení včetně osobních ochranných prostředků, na nezbytnost osobní přítomnosti účastníků a dalších osob a na existenci důvodů vyžadujících bezodkladné rozhodnutí soudu či zvláštního zájmu na plynulém vyřizování jednotlivých soudních agend,“ stojí v doporučení.

Předsedové mohou sami stanovit také přiměřená dodatečná preventivní opatření. Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra upozorňuje, že budoucí průběh jednotlivých jednání bude na každém soudci. „Chuť začít znovu normálně soudit byla na poradě s ministryní jednoznačná. V květnu se chceme vracet do stavu před vyhlášením vládních opatření. V konečném důsledku ale bude záležet na každém soudci, zda jednání proběhne a na kdy ho nařídí,“ sdělil České justici.

Zároveň se na soudy jako na orgány veřejné moci přímo vztahuje mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 9. dubna 2020, které jim mimo jiné ukládá obnovit od 20. dubna běžné hodiny pro styk s veřejností (infocentra apod.) a stanovuje provozní režim jak pro kontakt s veřejností, tak pro vnitřní fungování soudu. Podle předsedů soudů oslovených Českou justicí ale účastníci zřejmě stejně budou dále preferovat elektronickou komunikaci.

Jako „deadline“ návratu k běžnému provozu v rámci možností vzhledem ke koronavirovým opatření vnímají zástupci justice i ministerstva datum 25. května. „Paní ministryně se vyjádřila, že datum 25.5. vnímá jako způsobilé k tomu, aby soudy byly již v činnosti, neboť k tomuto datu mají být zprovozněna i kadeřnictví,“ vysvětlil šéf krajského ostravského soudu Petr Novák. Ministerstvo spravedlnosti očekává, že obnovování běžného provozu soudů bude postupné.

(epa, pd)