Jednání kárného senátu Foto: ČJ

Vedlejší příjmy z podnikání? Kárný senát prověří aktivity soudce Veselého

Mělnický soudce Jan Veselý stane před kárným soudem kvůli vedlejším příjmům. Uvedl to dnes internetový deník Aktuálně.cz. Žalobu podal předseda mělnického soudu kvůli podezření, že Veselý porušil zákon mimo jiné tím, že drží živnostenské oprávnění. Zákon soudcům až na výjimky zakazuje vedlejší příjem. Veselý serveru Aktuálně.cz řekl, že uvedené skutečnosti se nikdy jakkoli nedotkly jeho práce soudce a nijak s ní nesouvisejí.

Kárné žaloby projednává Nejvyšší správní soud, který rozhodne, zda Veselý skutečně porušil zákon. „Dne 1. dubna jsem podal kárný návrh proti soudci Janu Veselému, ve kterém navrhuji kárnému soudu, aby ho odvolal z funkce soudce,“ cituje server předsedu mělnického soudu Oldřicha Kajzra.

Nejvyšší správní soud ale může uložit i mírnější trest, například může soudci Veselému snížit plat. Může ho také očistit.

„Předseda soudu Oldřich Kajzr podal kárnou žalobu na základě zjištění Aktuálně.cz, že soudce Veselý vlastní komerční letovisko. V lokalitě Harasov v Kokořínském dole na Mělnicku mu patří penzion před otevřením, přilehlé placené parkoviště, kemp a zatím ruina hotelu, jenž prochází rekonstrukcí,“ uvedl web Aktuálně.cz. Veselý podle něj od ledna 2018 také disponuje živnostenským oprávněním na ubytovací služby, realitní činnost či pronájem věcí movitých.

Zákon o soudech soudcům až na jmenované výjimky zakazuje zastávat jinou placenou funkci nebo vykonávat jinou výdělečnou činnost s výjimkou správy vlastního majetku a vědecké, pedagogické, literární, publicistické a umělecké činnosti. Výjimkou je také například činnost v poradních orgánech ministerstva.

(čtk)