Jednání ostravského zastupitelstva Foto: ostrava.cz

Vláda: Zastupitelstva se už nemusí scházet jen kvůli krizovým opatřením

Zastupitelstva mohou od úterý jednat nejen kvůli krizovým opatřením. Zasedání se může účastnit i veřejnost, mezi všemi přítomnými ale musí být zachovány dvoumetrové rozestupy, schválila dnes na základě návrhu Ústředního krizového štábu vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo vnitra. Dosud směli zastupitelé jednat jen kvůli opatřením, která souvisela s řešením koronavirové krize.

Vnitro uvedlo, že vláda povoluje od 7. dubna jednání zastupitelstev i z jiných důvodů, než je projednání krizových opatření. Dorazit na zasedání může také veřejnost. „Podmínkou je dodržení dvoumetrových rozestupů jak členů zastupitelstva, tak veřejnosti. Stejně je povinné mít po celou dobu zakrytá ústa a nos,“ stojí v tiskové zprávě.

Dodržování všech povinností bude muset zajistit obec či město, dodává vnitro. „Obdobně by měla města a obce postupovat také u svých ostatních kolektivních orgánů. Pokud je to však možné, vláda upřednostňuje konání zastupitelstev formou videokonferencí,“ konstatoval resort.

Samosprávné celky měly doposud zakázáno pořádat běžná zasedání. Mohla se scházet jen kvůli koronavirové epidemii či kvůli schválení kroků, které byly nezbytné k dodržení termínů či zabránění bezprostředně hrozícím škodám. Zasedání se musela pořádat prostřednictvím videokonference a bez účasti veřejnosti.

(čtk)