Videokonference na NSS Foto: NSS

Nejvyšší správní soud posílí od července soudkyně Zavřelová a Baroňová

Nejvyšší správní soud (NSS) od 1. července posílí nové soudkyně Jitka Zavřelová a Veronika Baroňová. O jejich přidělení informoval soud na svém webu. Zavřelová dosud působila jako předsedkyně senátu u Krajského soudu v Praze. Zkušenosti sbírala také jako advokátní koncipientka a asistentka soudce NSS.

Baroňová praxi zahájila jako advokátní koncipientka. Následně v roce 2006 nastoupila jako asistentka soudkyně NSS, kde působila až do svého jmenování soudkyní v roce 2012. Soudila nejprve na správním úseku Krajského soudu v Plzni, poté u Krajského soudu v Brně.

NSS je personálně oslabený. Loni na funkci rezignovaly soudkyně Marie Žišková a Jana Brothánková. Ke konci roku odešli Miloslav Výborný a Petr Průcha, první na základě osobního rozhodnutí, druhý kvůli věku.

V registru justičních činitelů má NSS přes 30 soudců. Vojtěch Šimíček, Kateřina Šimáčková a Milada Tomková však vykonávají desetiletý mandát u Ústavního soudu a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Jako dosud poslední posily nastoupili k NSS Viktor Kučera, který předtím působil u Krajského soudu v Brně, a Sylva Šiškeová, advokátka a bývalá dlouholetá asistentka soudců NSS.

V Brně také působí dočasně přidělení soudci, v první polovině letošního roku to byli Ondřej Sekvard z Městského soudu v Brně a Vladimír Doležal z Okresního soudu v Chebu. Od července začíná půlroční dočasné přidělení soudkyně Okresního soudu v Jihlavě Zuzany Břízové.

(čtk)