Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

Za řízení v opilosti dostala místopředsedkyně soudu podmínku, trest odmítá

Místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Markéta Lehká dostala u mosteckého soudu za řízení v opilosti podmínku, pokutu a zákaz řízení. Soud rozhodl trestním příkazem, ale Lehká podala odpor a dojde tak na hlavní líčení. Informoval o tom server iDnes. Místopředsedkyně nadále odmítá vyslyšet žádost šéfky soudu Lenky Ceplové, aby rezignovala na funkci.

„Trestním příkazem byl uložen jednak trest odnětí svobody v trvání 8 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců, peněžitý trest v celkové výměře 100 tisíc korun a zákaz činnosti na 18 měsíců,“ sdělila portálu iDNES.cz mluvčí mosteckého okresního soudu pro trestní úsek Šárka Tampová.

Lehká dlouhodobě vinu odmítá. Loni v prosinci nadýchala policejní hlídce 1,8 promile. Krevní zkoušku odmítla. V té chvíli vezla v autě i dvě malé děti. Podle policie jevila známky opilosti a špatně vyslovovala. Hájí se tím, že si před jízdou vzala léky, které ovlivnily její chování. „Jak jsem zjistila mimo jiné z podané obžaloby, orgány činné v trestním řízení pod vedením mosteckého státního zastupitelství vedly dosud jen jednostranně zaměřené vyšetřování se selektivním výběrem důkazních prostředků výhradně svědčících v můj neprospěch,“ reagovala Lehká na verdikt soudu s tím, že spor je ovlivněn animozitou určité osoby proti ní.

Celou situaci považuje za závažnou nová předsedkyně ústeckého krajského soudu Lenka Ceplová. „Považuji to za vážný problém. Za zcela neudržitelnou situaci. A rozčiluje mě, že doktorka Lehká mou výzvu k rezignaci nevyslyšela. Vyzvala jsem jí dvakrát. Jednou v lednu, kdy jsem měla informace, že se něco stalo, a pak v březnu, kdy mě o celé záležitosti informovala policie. To se pak můžete snažit, aby severočeská justice měla dobré jméno a ona přijde taková rána. Samozřejmě respektuji to, že se každý účastník má právo se procesně bránit. Ale myslím si, že právě rezignace na funkci místopředsedy by byla adekvátní,“ řekla nedávno České justici.

Událostí se zabývá i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která může konat v rámci podání kárné žaloby a zproštění funkce ve správním řízení. České justici sdělila, že alkohol v justici trpět nebude. Mluvčí resortu Vladimír Řepka dnes uvedl, že konkrétní posun zatím v kauze ministryně neučinila, ale celá záležitost je stále v šetření.

(epa)