Maláčová v pondělí oznámila, že navrhne snížit platy ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy Foto: ČSSD

Ministryně Maláčová navrhuje sáhnout na platy v justici

Piráti dnes předložili avizovaný návrh, který by v příštím roce zmrazil platy ústavních činitelů. Strana o tom informovala v tiskové zprávě. Konkurenční návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která chce snížit odměny ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy, by se významně dotkl i odměn soudců a státních zástupců, upozornil dnes server Seznam Zprávy.cz. Podle nálezu Ústavního soudu se ale soudcům plat snížit může ale pouze za předpokladu, že se opatření bude týkat všech. Stát ale plánuje přidávat například učitelům či důchodcům.

Piráti chtějí, aby Sněmovna jejich novelu projednala zkráceně jen v prvním čtení. Účinný by měl být od začátku ledna. Předseda Pirátů Ivan Bartoš v tiskové zprávě uvedl, že jeho strana považuje za nepatřičné, aby se v současné krizi způsobené onemocněním covidem-19 a souvisejícími opatřeními politikům platy zvýšily.

Společně s poslanci z dalších stran také Piráti připravují legislativu, která by vázala růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky, nikoliv na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře. „Návrh předložíme, jakmile budou k dispozici potřebná data o stavu ekonomiky,“ uvedl Bartoš.

Komentář Petra Dimuna čtěte zde: Platy a záplaty

Maláčová v pondělí oznámila, že navrhne snížit platy ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Minimální mzda by se pak podle ní měla automaticky valorizovat podle vývoje mezd. Seznam Zprávy dnes upozornily, že navrhované změny by se dotkly i soudců a státních zástupců. Zatímco zákonodárcům by klesly platy o necelou čtvrtinu, u soudců by se jednalo o 32 procent. Soudci by místo základního měsíčního hrubého platu přes 100.000 korun dostávali 68.400 korun, uvedl server. Stejnou částku by dostávali i poslanci a senátoři, jejichž základní měsíční plat činí 90.800 korun. „Návrh (…) v 1. variantě stanovuje výši platové základny představitelů na úrovni o cca 18,6 % nižší, u soudců se jedná dokonce o cca 32,2 % pokles oproti aktuálně platné výši. Ve 2. variantě se navrhuje dvouletá fixace (2021 a 2022) stávající výše platových základen představitelů státní moci a soudců (a potažmo státních zástupců),“ uvádí se v návrhu.
To, že ve vládě zaznívají názory, podle kterých se má sáhnout na platy soudců, už dříve pro Českou justici připustila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová serveru řekla, že ministerstvo svůj záměr dostatečně nezdůvodnilo. „Vzhledem k tomu, o jak důležitou a složitou otázku se jedná, je to zcela nedostatečné,“ uvedla. Šéf unie státních zástupců Jan Lata upozornil také na možný rozpor s Ústavou a fakt, že by krok mohl demotivovat zájemce o práci v justici.

Základní měsíční plat prezidenta letos činí 302.700 korun hrubého, předsedové obou parlamentních komor a premiér si měsíčně přijdou na 243.800 korun, místopředsedové vlády na 209.400 korun. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako ministři 173.200 korun měsíčně, šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací 127.800 korun.

(čtk, epa)