Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Soudce Petr může po bouračce přijít o talár. Benešová na něj podala kárnou žalobu

Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích (KS) Bohuslav Petr čelí kárné žalobě. Tu na něj totiž podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Informaci o podání kárné žaloby České justici potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka s tím, že úřad nebude zatím poskytovat bližší informace.

Bývalý předseda KS Petr, který ještě do června tohoto roku zastával funkci místopředsedy soudu, čelí kárné žalobě v souvislosti s autonehodou, u níž bylo podezření, že ji zavinil pod vlivem alkoholu.

Autonehoda se stala letos v únoru, kdy vůz soudce Bohuslava Petra narazil do kamionu u obce Dasný. Petr po jízdě odmítl dechovou a následně krevní zkoušku na přítomnost alkoholu v krvi. Policie při vyšetřování v květnu incident překvalifikovala na podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Petr od začátku tvrdí, že alkohol před jízdou nepil a dechovou a krevní zkoušku odmítl kvůli tomu, že byl po nehodě v šoku. To, že ho svědci viděli a natočili na video před nehodou v budově soudu v indisponovaném stavu připisuje tomu, že se mu udělalo nevolno. Zkoušku prý odmítl kvůli tomu, že byl po nehodě otřesen.

Jak nedávno informovala Česká justice, policie nakonec překvapivě předala věc k vyřízení do správního řízení Magistrátu města České Budějovice.
V případě, že by byla podána na soudce Petra obžaloba a soudce by byl pravomocně uznán vinným, znamenalo by to automaticky zánik funkce soudce.

O funkci soudce však Petr nakonec může přijít i tak, neboť ministryně spravedlnosti Benešová podle informací České justice navrhuje jako kárné opatření právě zánik funkce soudce.

Eva Paseková, Petr Dimun