Místopředseda Krajského soudu v českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Odmítl test na alkohol. Policie vyhodnotila autonehodu soudce Petra jako přestupek

Policie podle informací České justice vyhodnotila únorovou autonehodu někdejšího místopředsedy Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslava Petra jako přestupek. Celou věc nyní bude řešit magistrát, potvrdila předsedkyně soudu Martina Flanderová. Petr po nehodě odmítl dechovou i krevní zkoušku na přítomnost alkoholu. Podle očitých svědků před incidentem jevil známky opilosti.

Autonehoda se stala letos v únoru. Vůz soudce Bohuslava Petra tehdy narazil do kamionu u obce Dasný. Policie při vyšetřování v květnu incident překvalifikovala na podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Petr od začátku tvrdí, že alkohol před jízdou nepil. To, že ho svědci viděli a natočili na video před nehodou v budově soudu v indisponovaném stavu připisuje tomu, že se mu udělalo nevolno. Zkoušku prý odmítl kvůli tomu, že byl po nehodě otřesen.

V červnu po nástupu nové předsedkyně Martiny Flanderové pak rezignoval na funkci místopředsedy soudu. „Můžeme potvrdit, že nám PČR oznámila odevzdání prošetření dopravní nehody JUDr. Petra podle § 159a odst. 1 písm. a) tr.ř. do správního řízení na Magistrát města České Budějovice,“ uvedla nyní pro Českou justici Flanderová s tím, že kárnou žalobu na soudce podávat nebude. Už dříve řekla, že po Petrovi žádala i rezignaci na funkci soudce. Ten to ale odmítl.

Tu může podat i předseda vrchního či Nejvyššího soudu nebo ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta už v minulosti uvedla, že v podobných případech bude „velmi přísná“, zatím ale kárný návrh nepodala. Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl podle mluvčí Kateřiny Kolářové oficiální informaci o postupu policie dosud neobdržel. „Svůj další postup ve věci bude konzultovat s Ministerstvem spravedlnosti,“ dodala mluvčí.

Kárnou žalobu se zatím nechystá podat ani předseda Nejvyššího soudu. „Máme informaci, že kárnou žalobu hodlá podat přímo paní ministryně Marie Benešová. Z toho důvodu se pan předseda Petr Angyalossy nechystá tuto kárnou žalobu paní ministryně dublovat,“ uvedl dnes mluvčí Petr Tomíček.

K incidentu se nedávno v souvislosti s prohřešky dalších soudců vyjádřil negativně i bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa. „Tím, že se tyto případy zkoncentrovaly do poměrně krátkého časového období, může si veřejnost myslet, že to nejsou ojedinělé výjimky, nýbrž neblahý stav justice,“ uvedl.

Bohuslav Petr šéfoval Krajskému soudu v Českých Budějovicích do roku 2013, poté jej vystřídal předchůdce současné předsedkyně Milan Tripes.

Eva Paseková