Farma Čapí hnízdo Foto: archiv

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se protáhne do podzimu, kriminalisté požádali o pomoc v zahraničí

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí premiér Andrej Babiš (ANO) obvinění z dotačního podvodu, se opět protáhne. Kriminalisté totiž požádali o právní pomoc v zahraničí. Dosud měli detektivové čas na uzavření případu do konce srpna, lhůta se jim prodlužovala už dřív. Informují o tom SeznamZpravy.cz a iROZHLAS.cz.

„Úkony budou prodlouženy zcela jistě, neboť jsou vyžádány právní pomoci v zahraničí, které dosud nebyly provedeny,“ uvedlo pro iROZHLAS.cz Městské státní zastupitelství v Praze. „Jejich doručení tak nejsme schopni odhadnout přesně. Předpokládáme, že k tomu dojde během podzimu. Bez nich nelze věc ze strany policie ani naší skončit,“ doplnilo. O jaké úkony jde, pražští žalobci neupřesnili.

Server SeznamZpravy napsal, že v září mají vyšetřovatelé v plánu v zahraničí výslech svědků. Současně má podle serveru vzniknout analýza vztahů koncernu Agrofert, který premiér kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Analýza má zjistit, zda v době získání evropské dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu, napsal server SeznamZpravy. Může jít o hotel, středisko pro pořádání kongresů nebo třeba ubytovací zařízení. Server už dřív uvedl, že stejné služby jako komplex Čapí hnízdo poskytoval v době přidělení dotace například Agrofertem vlastněný Penzion Lovochemie v Krkonoších, koncern ho ale sám neprovozuje.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch před rokem zastavil v kauze Čapí hnízdo stíhání všech obviněných včetně Babiše a jeho rodiny. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po přezkumu obnovil loni v prosinci stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové, podle něj bylo řízení zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých bylo definitivně zastaveno. Při zdůvodnění svého verdiktu Zeman uvedl, že je nutné důkladněji vyhodnotit evropskou legislativu a navazující judikaturu, stejně jako otázku zavinění Babiše a Mayerové, která žádost o dotaci pro Farmu Čapí hnízdo podepsala.

Společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se firma pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

(čtk)