Soudce Milan Závurka Reprofoto: ČT

Policie stíhá okresního soudce Závurku za podvod se škodou 1,5 milionu Kč

Policie obvinila soudce okresního soudce Milana Závurku a další dva lidi ze spáchání podvodu se škodou zhruba 1,5 milionu korun. Soudce navíc čelí stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby. V tiskové zprávě o krocích policie informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Závurka působí na okresním soudu v Kutné Hoře. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvažuje o jeho dočasném zproštění z funkce.

To, že jde o soudce Závurku, České justici potvrdil předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal, do jehož obvodu kutnohorský okresní soud spadá. „Mohu potvrdit, že jsem dostal informaci, že vůči soudci OS Kutná Hora Milanu Závurkovi bylo vzneseno obvinění a probíhá proti němu trestní stíhání. Nic bližšího nevím, neboť jsem žádné usnesení od orgánů činných v trestním řízení neobdržel, nevím tedy ani, pro jaký skutek je stíhán,“ uvedl.

„S ohledem na vážnost vznesených obvinění bude paní ministryně vážně uvažovat o dočasném zproštění výkonu funkce soudce,“ sdělil České justici mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Z registru justičních činitelů vyplývá, že Závurka působí jako soudce od roku 1991. Rejstřík dále uvádí, že byl členem KSČ a že se věnuje civilnímu soudnictví. Je také členem kárného senátu Nejvyššího správního soudu.

Podle kriminalistů soudce pomáhal hlavnímu pachateli podvodu tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení svědčící o existenci pachatelova majetku. „Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl mluvčí.

Policie zadržela tři podezřelé ráno 7. září, o den později proti nim zahájila trestní stíhání. Údajného hlavního pachatele vzal soud do vazby. Závurkův mobil je nyní nedostupný, nereaguje ani na sms.

V případě prokázání viny hrozí soudci tři až deset let vězení, zbývajícím obviněným pak dva až osm let odnětí svobody.

(čtk, epa, pd)