Důvod, proč vězeň v prvním kole nehlasoval, se podle NSS nepodařilo jednoznačně zjistit Foto: Ministerstvo vnitra

NSS zamítl stížnost voliče kvůli zamčené volební místnosti

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost voliče, který zpochybnil hlasování v senátních volbách na Strakonicku. Když šel v Protivíně volit, narazil na zamčené dveře a musel zabušit na okno, aby mu někdo z komise přišel otevřít. Volební místnost totiž byla v domě s pečovatelskou službou a někdo z klientů zřejmě dveře zamknul. Podle NSS šlo sice o chybu, avšak neprokázalo se, že by hrubě ovlivnila výsledek voleb.

„Sám navrhovatel i přes problematický přístup do volební místnosti nakonec hlasoval a jeho podezření, že se to jiným voličům nemuselo podařit, není ničím podložené,“ stojí v rozhodnutí volebního senátu.

Rozhodnutí se týká volební místnosti na Masarykově náměstí. Volič přišel odevzdat svůj hlas 9. října večer. Ve stížnosti popsal, že musel „hodně natáhnout ruku“, aby mohl zabušit na okno. Kdyby prý přišel někdo menší, nemusel se do volební místnosti vůbec dostat.

Vedení protivínské radnice ve vyjádření ke stížnosti uvedlo, že volební místnost je v domě s pečovatelskou službou přes 30 let. Dveře prý byly zamčené nanejvýš deset až 12 minut, což nemohlo výsledek ovlivnit. Žádný jiný občan se na městský úřad s podobným problémem neobrátil.

NSS konstatoval, že volební zákon ani jeho prováděcí vyhláška výslovně nestanovují, že by měla být volební místnost po dobu hlasování přístupná. „Jde o tak zřejmý požadavek, že jej ani není třeba v zákoně zvlášť zdůrazňovat. Aby mohl volič uplatnit své volební právo, musí mít přístup do místnosti, v níž je umístěna volební schránka,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Pokud bylo tedy zamčeno, šlo skutečně o chybu. Soud by však hlasování zrušil jen v případě, že by se prokázalo hrubé ovlivnění výsledku voleb, což se nestalo. Volby na Strakonicku těsně vyhrál lékař Tomáš Fiala z ODS. V druhém kole měl 8238 hlasů, soupeř Luboš Peterka za KDU-ČSL získal 8193 hlasů.

Lhůta ke zpochybnění senátních voleb vyprší v pátek v 16:00. Zatím NSS dostal nejméně pět stížností.

(čtk)