Lánská obora Foto: Eva Paseková

Policie znovu stíhá Baláka kvůli těžbě kamene v Lánech, změnila právní kvalifikaci

Policie znovu obvinila ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka kvůli těžbě kamene v Lánské oboře, napsal dnes Deník N. Balák je nyní stíhán pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie ho původně kvůli těžbě kamene obvinila ze zpronevěry, koncem srpna ale státní zástupce trestní stíhání zrušil a věc vrátil policii kvůli změně právní kvalifikace.

Že je Balák kvůli těžbě kamene znovu stíhaný, potvrdila státní zástupkyně Denisa Sotáková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. „V uvedené trestní věci policejní orgán policie, Národní centrála proti organizovanému zločinu, odbor závažné hospodářské trestné činnosti, vydal dne 29. 9. 2020 usnesení o zahájení trestního stíhání jedné fyzické osoby pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ sdělila Sotáková Deníku N.

Kvůli těžbě kamene v Lánské oboře začali kriminalisté stíhat na jaře tři lidi. Podle kriminalistů vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu nejméně 1,35 milionu korun.

Usnesení o zahájení trestního stíhání zrušilo koncem srpna Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Mluvčí NSZ Petr Malý při této příležitosti uvedl, že policií zvolený popis skutku a právní kvalifikace neodpovídal skutkovým zjištěním. „Po vyhodnocení všech relevantních skutečností tak bude muset policejní orgán ve věci znovu rozhodnout,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že zrušení usnesení v tomto případě neznamená, že se trestný čin nestal. Řeší se ale, jak ho právně kvalifikovat.

Hradní kancléř Vratislav Mynář kvůli případu ostře kritizoval média, která podle něj šířila o případu lži a vytvářela tlak na vyšetřovatele. Rozhodnutí NSZ podle něj potvrdilo, že zveřejňované informace o případu byly nepravdivé.

Kauza těžby kamene není jediným případem, ve kterém šéf Lesní správy Lány Balák figuruje. U soudu je podaná obžaloba na dvě fyzické a jednu právnickou osobu kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře. Podle webu Aktuálně.cz je obžalovaným Balák, manažer kladenské firmy Energie – stavební a báňská Libor Tkadlec i tato společnost, která stavbu budovala.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, stará se téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též lánská obora.

(čtk)