Ubytování ve valdické věznici Foto: Vězeňská služba

V naší nemocnici máme pouze 21 míst. Nárůst nakažených je alarmující, varuje Vězeňská služba

Kapacita oddělení pro pacienty s Covid- 19 ve vězeňské nemocnici v Brně je pro případ vysokého výskytu nemoci ve vězeňské populaci nedostatečná. Vězeňská služba disponuje počtem 21 míst, respektive jde o 7 cel po třech místech. Možnosti jejího rozšíření jsou velmi omezené, varuje Vězeňská služba. Nárůst nakažených označuje za alarmující.

Do věznic a detenčních ústavů ode dneška nesmí návštěvy. Vláda je zakázala kvůli šíření nákazy koronaviru minulý pátek a opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Zástupci Vězeňské služby v odůvodnění rozhodnutí varují, že bez omezení by mohlo dojít k fatálním následkům šíření koronaviru. „V případě potřeby intenzivní zdravotní péče není Vězeňská služba ČR schopna tuto poskytnout jinak než v civilním zdravotnickém zařízení. V současné době není uspokojivě dořešena například otázka střežení nebezpečných osob na JIP v civilních zařízeních. Vězeňská služba ČR také nedisponuje žádnými plicními ventilátory ani personálem k jejich obsluze,“ uvádí se v odůvodnění opatření, které má Česká justice k dispozici.

V případě vysokého výskytu onemocnění Covid- 19 ve vězeňské populaci je podle Vězeňské služby při současných možnostech řešení takové situace nutno počítat s děním, jenž by bylo obdobné dění v některých evropských a amerických vězeňských systémech (Itálie, Francie, Británie, Turecko, USA a další) na jaře letošního roku.

Například chicagské vězení Cook County Jail se v dubnu stalo epicentrem koronaviru v USA. Nakazilo se v něm nejméně 238 vězňů a 115 členů personálu. Turecko zase připravilo velkou amnestii, kdy propustilo desítky tisíc vězňů, aby v káznicích nepropukla epidemie. Turecké věznice jsou podobně jako ty české dlouhodobě přeplněné.

V tuzemsku bylo největší ohnisko nákazy v příbramské věznici letos v září, kdy se nakazilo 21 vězňů. „Řešení tohoto lokálního problému se hluboce dotklo veškerých procesů probíhajících ve věznici i v celé Vězeňské službě ČR (eskorty k soudům
a mezi věznicemi, zaměstnávání, výměna prádla vězňů, stravování, odborné zacházení, práva vězňů, např. vycházky, návštěvy atd.),“ uvedla Vězeňská služba.

Ze zhruba 11.000 dozorců a civilních zaměstnanců Vězeňské služby byl ke čtvrtku potvrzen covid u 285 lidí a u 18 vězňů, z toho jeden je vazebně stíhaný. V karanténě bylo na 90 lidí z řad personálu, sdělila ČTK ve čtvrtek mluvčí sboru Petra Kučerová. K 12. říjnu bylo podle dat ministerstva evidováno 110 pozitivně testovaných zaměstnanců Vězeňské služby a 13 vězněných (dva obvinění a 11 odsouzených). O týden dříve měli covid-19 čtyři vězni a 52 pracovníků Vězeňské služby.

Podle Vězeňské služby je výskyt koronaviru ve věznicích zatím relativně nízký, nárůst je ale přesto alarmující. „V této souvislosti je také vhodné připomenout platný epidemiologický model, že v případě, kdy je reprodukční číslo šíření nemoci Covid- 19 v běžné populaci 3, je v prostředí věznic toto číslo 14 až 16 (podle způsobu výkonu trestu a způsobu ubytování),“ varuje Vězeňská služba.

V případě průniku onemocnění do věznic s ostrahou hrozí prakticky nekontrolovatelné šíření nemoci. Vězni jsou zde ubytováni v ložnicovém uspořádání (po 4 až cca 12 na ložnici se společnými toaletami a sprchami na chodbách oddílů pro až 80 osob), není možné zabránit ani kontaktu s ostatními vězni a zaměstnanci z důvodu organizace práce vnitřních provozů, výdeje stravy, zajištění základních práv odsouzených.

Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé. V případě nezbytnosti může ministerstvo udělit z nařízení výjimku.

(epa)