Nemocnice Vězeňské služby Reprofoto: youtube

Vězeňská služba má celkovou kapacitu až 200 nemocničních lůžek, plicními ventilátory ale nedisponuje

Přestože v podkladech pro vládu Vězeňská služba varuje před nárůstem nakažených vězňů koronavirem a nebezpečím „prakticky nekontrolovaného“ šíření nemoci, podle mluvčí Vězeňské služby Petry Kučerové je stav nyní stabilizovaný a k dispozici je pro nemocné osoby až 200 lůžek. Problematické je spíše číslo nakažených lidí z řad zaměstnanců.

K dnešnímu dni je podle Kučerové pozitivních 23 vězněných osob (1 – výkon vazby, 22 – výkon trestu) z celkového počtu necelých 19 800 vězněných osob. Nejvíce Vězeňské službě situaci komplikuje nárůst nákazy u dozorců a dalších zaměstnanců. Z nich je pozitivních 334 lidí a 96 lidí je v karanténě. Celkový počet zaměstnanců je cca 11 tisíc, z toho cca 7 tisíc příslušníků.

V materiálu pro vládu, kterým Vězeňská služba odůvodnila zákaz návštěv ve věznicích, se uvádí, že „kapacita oddělení pro pacienty s Covid- 19 ve vězeňské nemocnici v Brně je pro případ vysokého výskytu této nemoci ve vězeňské populaci nedostatečná“. Mluvčí Vězeňské služby ale upřesňuje, že šlo o místa na infekčním oddělení, kterých má Vězeňská služba pouze 21. Celkově Vězeňská služba disponuje ve dvou svých nemocnicích kapacitou až 200 lůžek. Počet vězněných osob je nyní 19 796 lidí. „Ventilátory naše nemocnice nedisponují, nicméně máme v brněnské nemocnici infekční oddělení, kam můžeme pacienty s těžším průběhem umístit,“ vysvětluje mluvčí.

Vězeňská služba podle ní včas přijala účinná opatření a proto má zatím nízký počet nakažených vězňů. „Denně stav sledujeme, vyhodnocujeme a operativně přijímáme či upravujeme další opatření. V současné době můžeme stav nazvat jako stabilizovaný,“ dodává Kučerová.

VS v odůvodnění vládního rozhodnutí o zákazu návštěv varovala, že bez omezení by mohlo dojít k fatálním následkům. „V této souvislosti je také vhodné připomenout platný epidemiologický model, že v případě, kdy je reprodukční číslo šíření nemoci covid-19 v běžné populaci 3, je v prostředí věznic toto číslo 14 až 16 podle způsobu výkonu trestu a způsobu ubytování,“ uvádí se mimo jiné v podkladech pro vládu.

Přestože materiál, který Vězeňská služba poskytla vládě uváděl, že „k datu 12. 10. 2020 je počet  Covid- 19 pozitivních vězněných osob nízký (13), je již nutné považovat týdenní nárůst jejich počtu za alarmující“, podle mluvčí vězeňské služby tím bylo myšleno, že alarmující je situace v celé České republice.

Do věznic a detenčních ústavů nesmí návštěvy od pátku 23. října. Opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Návštěvy odsouzených byly zakázány i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno více telefonovat s příbuznými a změnil se také systém doručování balíků.

Eva Paseková