Proti rozhodnutí MS v Praze byla tento týden podána kasační stížnost, kterou se bude zabývat pátý senát Nejvyššího správního soudu Foto: pixabay

Covid-19 se šíří i mezi soudci, ochromil Okresní soud v Ústí nad Labem

Na Nejvyšším soudu mělo pozitivní test na koronavirus pět soudců, stejný počet soudců se nakazil i na Vrchním soudu v Praze. S nakaženými soudci bojují či bojovaly téměř všechny soudy v ČR. „Nejhůře“ zatím dopadl Okresní soud v Ústí nad Labem, který je už přes týden zcela zavřený. Nakazilo se zde 30 zaměstnanců včetně soudců. Další desítky lidí jsou v karanténě.

Předseda soudu Lubomír Hrbek serveru iDnes.cz řekl, že koronavirus se na soudu rozšířil i přes přísná hygienická opatření. „V řádu pouhých tří dnů – od pondělí 19. října do středy 21. října u nás propukla epidemie ve zcela nebývalém měřítku. Projevilo se to tak, že někteří lidé ze zdravotních důvodů již ono pondělí nepřišli do práce a postupně nám oznamovali buď své zcela jednoznačné příznaky koronavirového onemocnění, či přímo zjištěnou pozitivitu,“ líčí průběh epidemie na soudu. Klíčové úkony jako vazební jednání stále probíhají, jinak je ale činnost soudu utlumena. Soudci i zaměstnanci však stále pracují. „Především soudci pracují i nadále, byť distančně, neboť jim byl nařízený home office. Každý soudce má povolen přístup na své pracoviště i v době uzavření soudní budovy, aby mohl, byť z domova, i nadále vykonávat svou práci,“ dodal Hrbek minulý týden pro iDnes.cz.

Nemoc covid-19 byla byla od propuknutí pandemie potvrzena u pěti soudců Vrchního soudu v Praze. „Ve většině případů se jednalo o mírný průběh nemoci. Ve vztahu k jejich možným rizikovým kontaktům na pracovišti postupujeme dle doporučení hygieny. Práce odvolacích senátů v takových případech pokračuje prostřednictvím zástupu. Situaci zatím zvládáme bez výraznějších negativních dopadů. Provoz soudu pokračuje za dodržování stanovených hygienických opatření a doporučení,“ reagovala na dotazy České justice o počtu nakažených soudců mluvčí Kateřina Kolářová.

Vzhledem k epidemiologické situaci v ČR je na tom nyní dobře Nejvyšší soud. Nemá totiž ani jednoho nakaženého soudce a žádný není ani v karanténě. V minulosti však nemocí Covid-19 prošlo pět soudců. z jedenasedmdesáti. „S nimi museli občas do karantény také kolegové z jejich senátů. Nikdy se nám ale nestalo, že by v karanténě bylo najednou více soudců, než tři. Z povahy rozhodování u Nejvyššího soudu, kde se až na výjimky rozhoduje neveřejně, nám nemoci a karantény nezpůsobují prozatím takové problémy,“ řekl mluvčí Petr Tomíček s tím, že soudci v karanténě anebo s lehkým průběhem nemoci mohou pracovat v rámci home office například na konceptech rozhodnutí a využívají k tomu vzdálené elektronické přístupy do soudních databází.

U Krajského soudu v Plzni při celkovém počtu 77 soudců jsou nyní pouze dva pozitivně testovaní na onemocnění Covid 19. Konkrétně se jedná o jednoho soudce na úseku občanskoprávním a jednoho soudce na úseku trestním. „Dále evidujeme u Okresního soudu Plzeň-jih při celkovém počtu 11 soudců pouze jednoho soudce pozitivně testovaného na onemocnění Covid 19, a to na úseku opatrovnickém,“ sdělila České justici mluvčí soudu Jana Durná. Na ostatních okresních soudech spadajících do obvodu působnosti Krajského soudu v Plzni se prozatím žádní pozitivně testovaní soudci na onemocnění Covid 19 nenachází.

Jednotky případů nakažených soudců eviduje Městský soud v Praze. „V pracovní neschopnosti kvůli onemocnění COVID 19 máme v tuto chvíli 15 osob,“ reagovala mluvčí Markéta Puci.

Krajský soud v Ostravě prošel podle místopředsedy pro trestní úsek Igora Krajdla již třemi vlnami karantény. „Jedna proběhla už na jaře. Vždy máme ale nemocné pouze jednoho až dva soudce a máme režim okamžitého trasování. Jsme tedy několik dní napřed před postupem hygienické stanice,“ řekl České justici. Infekčnost vedení soudu snižuje posíláním potenciálně nakažených na home office. Soud nařizuje pouze jednání, která nelze odložit a také jednání, u kterých účastníci souhlasí, že proběhne v jejich nepřítomnosti.

Dobře podle předsedy Krajského soudu v Brně Milana Bořka zvládají epidemii jihomoravské soudy. „Až na výjimky (OS Uherské Hradiště měl 10 pozitivních soudců a zaměstnanců, takže musel na dva týdny omezit provoz, OS Prostějov měl v karanténě místní jednotku justiční stráže) vcelku bez velkých problémů,“ uvedl.

Na Vrchním soudu v Olomouci i na Krajském soudu v Hradci Králové došlo k nákaze soudců prozatím v jednotkách případů. „Provoz soudu je zajištěn, Krajský soud v Hradci Králové postupuje v souladu s doporučením ministryně spravedlnosti a opatřeními přijatými příslušnými státními orgány,“ upřesnil mluvčí Jan Kulhánek a dodal, že v současnosti není pozitivní žádný soudce.

Bez nákazy nemocí Covid-19 je zatím Ústavní soud, kde působí celkem patnáct soudců.

Některé soudy počet nakažených soudců neevidují. „V současné době je u Krajského soudu v Praze v pracovní neschopnosti 9 osob z celkového počtu cca 350 soudců a zaměstnanců soudu. Zatím se nám daří zajistit, že činnost soudu není pandemií Covid-19 zásadně  negativně ovlivněna. Práce administrativy  je organizována ve směnném provozu tak, aby byl maximálně eliminován osobní kontakt zaměstnanců soudu, je využíván – rovněž u soudců a asistentů soudců – homeoffice (v souladu s doporučením vlády a Ministerstva spravedlnosti) a zatím nezaznamenáváme větší problémy,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Eva Paseková