V současné době je ve výkonu trestu 8 lékařů Foto: Pxhere

Vězeňská služba využije služeb lékařů ve výkonu trestu

Vězeňská služba ČR (VS) po několikaměsíčním procesu schvalování spouští program, v němž bude využívat lékařů, kteří jsou umístěni ve výkonu trestu. České justici to potvrdila mluvčí VS Petra Kučerová. Prvním lékařem, který nastoupí do tzv. covidového centra v brněnské věznici, je podle informací České justice Petr Kott.

Česká justice sleduje proces konzultací od jeho počátku. Že se k využití služeb vězňů, kteří jsou zároveň lékaři, pro potřeby Vězeňské služby schyluje, naznačovalo ministerstvo spravedlnosti v odpovědích České justici již po první vlně pandemie na jaře.

Proces urychlil i podzimní rychlý nástup pandemie, který se dotkl výrazněji oproti jaru i českých věznic. Situaci ilustruje i to, že se během několika málo dnů, co je ve vazbě, nakazil nemocí Covid podle zdrojů České justice i soudce Zdeněk Sovák.

Čtěte také: Lékařů ve věznicích je nedostatek. Vězeňská služba se snaží zapojit odsouzené

„VSČR se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů, což je velký problém. Z těchto důvodů hledáme všechny zákonné možnosti, jak tento negativní trend změnit, případně alespoň zmírnit. Jednou z možností, kterou diskutujeme, je právě i možné zaměstnávání vězňů – lékařů, kteří by splňovali všechna náročná kritéria (odbornost, absence kolize trestné činnosti s lékařskou praxí, osobností způsobilost, absence rizik nebezpečnosti a další). Vzhledem k tomu, že chceme striktně postupovat v souladu s příslušnými zákony a chceme eliminovat všechna případná rizika, věc v současné době konzultujeme s odborníky. Současná legislativa to umožňuje za jasně stanovených podmínek,“ uvedla k tomu naposledy na dotaz České justice v říjnu mluvčí Kučerová. Dodala, že se spuštěním programu se počítá v nejbližších týdnech.

V rámci konzultací se k záměru vyjadřovaly různé instituce a souhlas nakonec podle informací České justice přišel i z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ).

V současné době je ve výkonu trestu 8 lékařů. Vězeňská služba sama zaměstnává 90 lékařů na plný úvazek a s dalšími lékaři spolupracuje externě.

Petr Dimun