"Nemohu se smířit s tvrzením, že jsem poškodila dobré jméno státního zastupitelství v očích veřejnosti," řekla Brázdová Foto: Jiří Novotný

Kárné řízení se Šarochem míří k dohodě, v únoru ji projedná soud

Kárné řízení s pražským státním zástupcem Jaroslavem Šarochem směřuje k dohodě. Kárný senát Nejvyššího správního soudu 17. února rozhodne, zda dohodu o vině a kárném opatření mezi Šarochem a jeho nadřízeným schválí. Termín jednání soud oznámil na svém webu. Pokud kárný senát dohodu akceptuje, nemusí žalobu detailně projednávat a provádět dokazování.

Za průtahy ve dvou kauzách, které dozoroval, hrozí Šarochovi snížení platu. Šaroch dozoruje také kauzu Čapí hnízdo, v níž je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO). S Čapím hnízdem ale kárné řízení podle dřívějšího vyjádření mluvčího pražského městského státního zastupitelství nesouvisí.

Kárný návrh proti Šarochovi podal městský státní zástupce v Praze Martin Erazím. Jako kárné opatření původně navrhl snížení platu o deset procent na půl roku. Na základě dohody by srážky z platu nemusely trvat tak dlouho.

„Potvrzuji, že byla předložena dohoda o vině a kárném opatření, a předmětem jednání tedy bude rozhodování soudu o tom, jestli předloženou dohodu schválí,“ řekla dnes ČTK mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Kárná žaloba se týká dvou kauz. V první z nich podle žaloby Šaroch několikrát nerozhodl o žádostech obviněných o přezkoumání postupu policejního orgánu, přičemž průtahy se pohybovaly od dvou do deseti měsíců. Dále po dobu nejméně pěti měsíců neprovedl žádnou prověrku ani jiný úkon, který by prověrku nahrazoval.

V druhé záležitosti kárná žaloba Šarochovi vytýká, že neprovedl více než rok žádné úkony, zejména nejméně 13 měsíců nereagoval na žádosti policejního orgánu na vydání evropského vyšetřovacího příkazu.

Šaroch působí na Městském státním zastupitelství v Praze. V kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo je nyní stíhán Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Obviněni jsou od října 2017.

(čtk)